Żółte curry

  • 40 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • żółta cukinia 1 średnia
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • kalarepa 1 średnia
  • ziemniaki 5 średnich sztuk
  • żółta papryka 1 mała
  • czerwona lub żółta pasta curry 1 łyżka
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • przecier pomidorowy 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • cukier do smaku
  • curry 1 łyżeczka
  • kolendra świeża lub suszona do smaku
  • olej do smażenia

Kupiłam kiedyś pastę curry. Dużo pasty curry. Całe szczęście jej termin przydatności jest długi i w lodówce nic jej nie rusza. Zawsze mam w domu również puszkę mleczka kokosowego, które nigdy nie wiadomo kiedy i do czego się przyda. Te produkty pozwalają na odrobinę szaleństwa w codziennym gotowaniu – a to po prostu uwielbiam. Te żółte curry powstało pod wpływem chwili i szybkiego przeglądu lodówki. Jest bardzo proste w przygotowaniu, a równocześnie przez swój orientalny smak nieoczywiste. Na moim blogu znajdziecie również  inne propozycje curry – tamte są jednak bardziej czasochłonne, a na pewno wymagają większej ilości składników i przypraw. Być może zainteresuje Was wersja z rybą lub z dużą ilością różnych warzyw.

 

  1. Przygotuj warzywa. Cukinię pokrój w plastry lub półplastry. Cebulę i żółtą paprykę w kostkę, czosnek w plasterki. Ziemniaki i kalarepę obierz i również pokrój w kostkę lub plastry.
  2. W garnku o grubym dnie rozgrzej olej, dodaj cebulę z czosnkiem. Smaż kilka minut aż się zeszklą. Następnie dodaj pastę curry i chwilę smaż dalej na małym ogniu. Dodaj resztę warzyw. Wymieszaj dokładnie, aby pasta w większości je pokryła. Smaż jeszcze kilka minut na małym ogniu.
  3. Gdy warzywa zaczną nieco mięknąć, dolej mleko kokosowe. Wcześniej dokładnie wymieszaj zawartość puszki. Dodaj również przecier pomidorowy i przyprawy (curry, sól, cukier). Pasta curry jest raczej pikantna, więc nie dodawaj już pieprzu. Chyba, że lubisz piekło ;)
  4. Duś całość na małym ogniu często mieszając aż warzywa zmiękną. Podawaj gorące, posypane kolendrą. Jako dodatek świetnie sprawdzi się sypki ryż lub tortilla.

 

żółte curry