Ryż z soczewicą – mejadra

  • 45 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ryż basmati 200g
  • soczewica brązowa konserwowa 1 puszka
  • cebula 1 duża
  • mąka pszenna 2 łyżki
  • olej 1/4 szklanki
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • kolendra w kulkach 1 łyżeczka
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • cynamon 1 łyżeczka
  • ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
  • jogurt naturalny do podania
  • świeża mięta do podania

Ryż z soczewicą, a dokładnie Mejadra. Danie kuchni arabskiej. Przepis, którym inspirowałam się pochodzi z książki „Jerozolima” autorstwa Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi. Ottolenghi jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie.

Danie jest o tyle oryginalne, że posypane chrupiącą cebulą, którą wcześniej otaczamy w mące i smażymy. Ponadto doprawione jest ciekawymi, ale bardzo aromatycznymi przyprawami, które nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Świetnie też komponuje się z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą miętą.

 

  1. Zaczynamy od przygotowania cebuli. Pokrój ją w cienkie półplasterki, obtocz w mące z dodatkiem soli  i usmaż w dosyć głębokim i dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż ładnie się przyrumieni i stanie chrupka.
  2. Przygotuj przyprawy – wszystkie umieść w moździerzu i utłucz, aby się połączyły.
  3. W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć przyprawy i chwilę smaż. Uważaj jednak żeby ich nie przypalić.
  4. Dodaj ryż i zalej 350 ml wody. Gotuj około 15 minut. Gdy zacznie mięknąć i wchłaniać wodę, dodaj odsączoną soczewicę. Jeśli będzie taka potrzeba możesz jeszcze dodać odrobinę wody. Na końcu możesz ewentualnie dodać jeszcze trochę przypraw.
  5. Ryż podaj z kleksem jogurtu naturalnego, chrupiącą cebulą i świeżą miętą.

 

ryż z soczewicą

Jeden komentarz

Odpowiedz