Składniki
- ryż basmati 200g
- soczewica brązowa konserwowa 1 puszka
- cebula 1 duża
- mąka pszenna 2 łyżki
- olej 1/4 szklanki
- kmin rzymski 1 łyżeczka
- kolendra w kulkach 1 łyżeczka
- kurkuma 1 łyżeczka
- cynamon 1 łyżeczka
- ziele angielskie mielone 1 łyżeczka
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
- jogurt naturalny do podania
- świeża mięta do podania
Ryż z soczewicą, a dokładnie Mejadra. Danie kuchni arabskiej. Przepis, którym inspirowałam się pochodzi z książki „Jerozolima” autorstwa Yotama Ottolenghi i Sami Tamimi. Ottolenghi jest właścicielem pięciu restauracji w Londynie i autorem dwóch innych świetnych książek kucharskich, należy do najbardziej szanowanych szefów kuchni na świecie.
Danie jest o tyle oryginalne, że posypane chrupiącą cebulą, którą wcześniej otaczamy w mące i smażymy. Ponadto doprawione jest ciekawymi, ale bardzo aromatycznymi przyprawami, które nie wszystkim mogą przypaść do gustu. Świetnie też komponuje się z dodatkiem jogurtu naturalnego i świeżą miętą.
- Zaczynamy od przygotowania cebuli. Pokrój ją w cienkie półplasterki, obtocz w mące z dodatkiem soli i usmaż w dosyć głębokim i dobrze rozgrzanym oleju do momentu aż ładnie się przyrumieni i stanie chrupka.
- Przygotuj przyprawy – wszystkie umieść w moździerzu i utłucz, aby się połączyły.
- W garnku rozgrzej trochę oleju, wrzuć przyprawy i chwilę smaż. Uważaj jednak żeby ich nie przypalić.
- Dodaj ryż i zalej 350 ml wody. Gotuj około 15 minut. Gdy zacznie mięknąć i wchłaniać wodę, dodaj odsączoną soczewicę. Jeśli będzie taka potrzeba możesz jeszcze dodać odrobinę wody. Na końcu możesz ewentualnie dodać jeszcze trochę przypraw.
- Ryż podaj z kleksem jogurtu naturalnego, chrupiącą cebulą i świeżą miętą.
Bardzo fajne danie