Spaghetti z tuńczykiem, oliwkami i kaparami

  • 15 minut
  • 10 składników
63%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • spaghetti (użyłam pełnoziarnistego) 160g
  • tuńczyk w kawałkach w sosie własnym 1 puszka
  • czosnek 3 ząbki
  • czarne oliwki spora garść
  • kapary 3 łyżki
  • oliwa do smażenia
  • sok z cytryny wyciśnięty z 1/2 sztuki
  • natka pietruszki (może być suszona) do posypania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Nie przepadam za zimą. Wolę lato… ale takie lato bez przegięć, takie z interwałami ;) Lubię, gdy jest ciepło a nawet upalnie przez kilka dni, a potem nieco chłodniej przez kilka i tak w kółko. Tymczasem tegoroczna aura serwuje nam niezły „meksyk”. Kuchni unikam. Moja ma 1,5 metra na 1,5 metra – więc jak łatwo się domyślić  – nie jest w niej łatwo.  Moja dieta trwa, zatem ciężko mi ostatnio przychodzi nawet planowanie i myślenie co w kuchni muszę przygotować. Stanowczo lepiej wychodzi mi  leżenie na plaży. Niemniej jednak jeść coś trzeba. Nie ukrywam, że wystarczyłby mi do życia sorbet… myślę jednak, że Aga (moja dietetyczka) nie byłaby z tego faktu zadowolona. :) Zapraszam na danie, którego przygotowanie zajmie Wam maksymalnie 13 minut (czyli tyle ile gotuje się makaron). Porcja dla 2 osób.

  1. Gotujemy makaron.
  2. W tym samym czasie na patelni rozgrzewamy oliwę. Wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki. Smażymy na małym ogniu uważając aby nie przypalić.
  3. Następnie dodajemy sok z cytryny, odsączonego tuńczyka, oliwki i kapary. Na koniec dodajemy sól, pieprz i natkę pietruszki (dodałam suszonej, bo o świeżej w sklepie zapomniałam ;) Świeża będzie lepsza. Chwilę smażymy.
  4. Odcedzony makaron mieszamy z sosem i podajemy.

 

spaghetti-z-tu-C5-84czykiem

Brak komentarzy

Odpowiedz