aloo gobi_(800_x_600) nowe

Aloo Gobi

  • 35 minut
  • 17 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • ziemniaki około 200g
  • kalafior około 200g
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • groszek mrożony 1 szklanka
  • kmin rzymski w proszku 1 łyżeczka
  • imbir w proszku 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • curry 1 łyżeczka
  • garam masala 1/2 łyżeczki
  • ostra papryka 1/2 łyżeczki
  • brązowy cukier 1 łyżeczka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki lub swieza kolendra do posypania
  • oliwa do smażenia
…czyli ziemniaki z kalafiorem w towarzystwie bardzo aromatycznych indyjskich przypraw. Danie w typie curry, ale bez mleczka kokosowego. Ile osób – tyle wersji aloo gobi! Jadane i znane w południowej Azji. Typowe składniki poza ziemniakami i kalafiorem to: czosnek, cebula, imbir, kolendra, pomidor, kurkuma, curry, groszek i kmin rzymski. Znana jest też wersja bez pomidorów – taką właśnie Wam prezentuję. Robi się dosyć szybko, jest rozgrzewające i jeśli lubicie hinduską kuchnie wraz z jej charakterystycznymi przyprawami to z pewnością przypadnie Wam do gustu. Ziemniaków i kalafiora powinno być wagowo tyle samo po obraniu.

  1. Kalafiora dzielimy na różyczki, ziemniaki obieramy i kroimy w średnia kostkę. Tak samo kroimy cebule.
  2. Na głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę  i smażymy cebulę. Po około 3-4 minutach dodajemy przyprawy (nasiona kuminu, imbir (jeśli świeży, to drobno starty), mieloną kolendrę, kurkumę, curry, garam masalę i paprykę). Stale mieszamy i podgrzewamy.
  3. Gdy z patelni zacznie wydobywać się intensywny zapach przypraw, dorzucamy kalafiora, ziemniaki i czosnek przeciśnięty przez praskę.
  4. Gdy kalafior i ziemniaki zostaną oblepione przyprawami dodajemy odrobinę wody – tak aby warzywa miały się w czym dusić.
  5. Na niewielkim ogniu dusimy je do czasu aż zmiękną. Kontrolujmy wodę i w razie potrzeby dolewajmy.
  6. Na sam koniec dodajemy sól, ewentualnie pieprz i cukier. Dodajemy też zamrożony groszek i chwilę jeszcze gotujemy aby zmiękł.
  7. Gotową potrawę posypujemy posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki. Można też całość skropić sokiem z cytryny. Można podać z chlebkami naan lub chapati.

aloo gobiiiii

Komentarzy: 2

Odpowiedz