Kanapka bánh mì w wersji wegetariańskiej

  • 30 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • bagietka 1 sztuka
  • majonez 4 łyżki
  • sos sriracha 1 łyżka
  • tofu wędzone 1 kostka
  • czosnek 1 ząbek
  • sos sojowy 2 łyżki
  • sezam 1 łyżka
  • papryka wędzona 1 łyżeczka
  • bułka tarta około 1/2 szklanki
  • świeży ogórek 1/2
  • świeża kolendra kilkanaście listków
  • pikle z marchewki i rzodkiewki link do przepisu w tekście

Bánh mì to kanapka o pochodzeniu wietnamskim. Ma wiele wersji i wariacji. U mnie dziś wegetariańska z klopsami z wędzonego tofu, majonezem chili, ogórkiem julienne, świeżą kolendrą i szybkimi piklami z marchewki i rzodkiewki. Robię ją od czasu do czasu i sama nie wiem dlaczego nie było jej do tej pory na blogu. Już nadrabiam.


  1. Zacznij od przygotowania pikli z marchewki i rzodkiewki. Należy zrobić to kilka godzin wcześniej.
  2. Przygotuj klopsy z tofu. Kostkę wędzonego tofu pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj blenderem. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę sezamu, dwie łyżki sosu sojowego i jedną łyżeczkę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszaj i zagęść masę bułką tartą. Formuj małe klopsiki, a następnie podsmaż je na odrobinie oleju na złoto z każdej strony.
  3. Przygotuj pikantny majonez. Wymieszaj dokładnie cztery łyżki majonezu z jedną łyżką sosu sriracha.
  4. Przygotuj ogórka. Pokrój go w cienkie półplasterki lub julienne.
  5. Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz ją podgrzać. Ja robiłam na zimno. Posmaruj jej wnętrze ostrym majonezem, nałóż warstwę pikli i ogórka, na to klopsy z tofu i ponownie warstwę pikli i ogórka. Wszystko koniecznie podaj ze świeżą kolendrą. Możesz posypać też uprażonym sezamem.
  6. Smacznego!

Brak komentarzy

Odpowiedz