Składniki
- bagietka 1 sztuka
- majonez 4 łyżki
- sos sriracha 1 łyżka
- tofu wędzone 1 kostka
- czosnek 1 ząbek
- sos sojowy 2 łyżki
- sezam 1 łyżka
- papryka wędzona 1 łyżeczka
- bułka tarta około 1/2 szklanki
- świeży ogórek 1/2
- świeża kolendra kilkanaście listków
- pikle z marchewki i rzodkiewki link do przepisu w tekście
Bánh mì to kanapka o pochodzeniu wietnamskim. Ma wiele wersji i wariacji. U mnie dziś wegetariańska z klopsami z wędzonego tofu, majonezem chili, ogórkiem julienne, świeżą kolendrą i szybkimi piklami z marchewki i rzodkiewki. Robię ją od czasu do czasu i sama nie wiem dlaczego nie było jej do tej pory na blogu. Już nadrabiam.
- Zacznij od przygotowania pikli z marchewki i rzodkiewki. Należy zrobić to kilka godzin wcześniej.
- Przygotuj klopsy z tofu. Kostkę wędzonego tofu pokrój w kostkę, a następnie zmiksuj blenderem. Do masy dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, łyżkę sezamu, dwie łyżki sosu sojowego i jedną łyżeczkę wędzonej papryki. Dokładnie wymieszaj i zagęść masę bułką tartą. Formuj małe klopsiki, a następnie podsmaż je na odrobinie oleju na złoto z każdej strony.
- Przygotuj pikantny majonez. Wymieszaj dokładnie cztery łyżki majonezu z jedną łyżką sosu sriracha.
- Przygotuj ogórka. Pokrój go w cienkie półplasterki lub julienne.
- Bagietkę przekrój wzdłuż. Możesz ją podgrzać. Ja robiłam na zimno. Posmaruj jej wnętrze ostrym majonezem, nałóż warstwę pikli i ogórka, na to klopsy z tofu i ponownie warstwę pikli i ogórka. Wszystko koniecznie podaj ze świeżą kolendrą. Możesz posypać też uprażonym sezamem.
- Smacznego!
Brak komentarzy