curry warzywne gotowe_nowe

Curry warzywne

  • 45 minut
  • 28 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • kalafior kilka różyczek
  • marchewka 2 małe
  • zielona papryka 1 mała
  • młode ziemniaki 5 małych
  • fasolka szparagowa 2 garście
  • marynowana kukurydza mini kolby 10 sztuk
  • ciecierzyca konserwowa 4 łyżki
  • cebula 1 duża
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidory 2 duże
  • ostra papryczka 1/2
  • mleczko kokosowe 1 puszka
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • oliwa do smażenia
  • czerwona pasta curry 1 łyżka
  • curry 1 łyżeczka
  • mielony kmin rzymski 1 łyżeczka
  • liście kaffiru (opcjonalnie) 2 sztuki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • słodka mielona papryka 3 łyżeczki
  • imbir w proszku 1/2 łyżeczki
  • mielona kolendra 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • sok wyciśnięty z limonki lub cytryny do smaku
  • cukier szczypta
  • sól do smaku

Uwielbiam curry! Co by w nim nie było jest dla mnie przepyszne. Połączenie mleczka kokosowego z pomidorami i hinduskimi przyprawami jest jednym z moich ulubionych. To które Wam proponuję jest nafaszerowane warzywami… dużą ilością warzyw. Z niektórych możecie zrezygnować…a inne zamienić. Wszystko zależy od Waszego gustu. U nas curry prawie zawsze podane jest z ryżem. Nowością, którą dodałam są liście kaffiru. Odświeżyły całą potrawę i nadały jej cytrynowo-limonkowego posmaku. Polecam też curry rybne. Smacznego!

  1. Cebule pokroić w dużą kostkę, papryczkę w cienkie plasterki.
  2. W dużym garnku o grubym dnie rozgrzać oliwę. Wrzucić cebulę i ostrą papryczkę. Smażyć aż cebula się zeszkli. Następnie dodać czosnek pokrojony w plasterki. Na smażącą się cebulę wrzucić mieszankę przypraw (curry, kurkuma, kmin rzymski, cynamon, słodka papryka, imbir, kolendra, gałka muszkatołowa). Smażyć dalej ciągle  mieszając około pół minuty. Dodać pastę curry.
  3. Dodać obrane i pokrojone w sporą kostkę pomidory, obrane i pokrojone w plastry ziemniaki, fasolkę pokrojoną w kawałki, zieloną paprykę pokrojoną w kostkę, marchewki pokrojone w plastry, kalafior podzielony na małe różyczki. Smażyć całość regularnie mieszając przez około 3 minuty.
  4. Dolać passatę pomidorową i mleczko kokosowe. Dokładnie wymieszać i na bardzo małym ogniu gotować aż warzywa zmiękną.
  5. Gdy warzywa zmiękną, dodajemy przekrojone na pół (wzdłuż) mini kolby kukurydzy, groszek, ciecierzycę oraz połowę natki pietruszki (posiekanej). W razie potrzeby dodatkowo przyprawić, dosolić, dodać nieco cukru oraz sok z limonki lub cytryny.
  6. Nałożone na talerze danie można posypać z wierzchu natką pietruszki lub świeżą kolendrą.

Komentarzy: 4

Odpowiedz