Stek z kalafiora i salsa fresca

  • 40 minut
  • 8 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • kalafior 1 średni
  • ulubiona musztarda 2 łyżki
  • oliwa z oliwek 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku
  • pomidory malinowe 2 sztuki
  • cebula 1/2 średniej
  • kolendra (liście) świeża lub suszona kilka gałązek lub 1 łyżyczka suszonej
  • świeża papryczka chili 1/2

Stek z kalafiora, to lekka propozycja na lunch lub kolację. Teraz, gdy kalafiory kosztują grosze żal byłoby nie korzystać. U nas stek podany z salsą fresca – czyli fantastyczną salsą ze słodkich pomidorów z dodatkiem cebuli, chili, kolendry i soku z limonki. Oczywiście macie pełną dowolność i wcale nie musicie zestawiać ze sobą tych składników. Stek z kalafiora będzie również pyszny np. z ziemniakami, jajkiem sadzonym i surówką. Kombinujcie z dodatkami tak jak lubicie!


Stek z kalafiora

  1. Oderwij liście od kalafiora (nie wyrzucaj, są jadalne!) Możesz je posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i upiec na chipsy w piekarniku. Kalafiora umyj i osusz. Wykrój ze środka steki. Zostanie sporo drobnych różyczek, warto więc wykorzystać je do innego posiłku.
  2. Pomieszaj oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Taką mieszanką posmaruj steki z dwóch stron.
  3. Nagrzej piekarnik do 180 °C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na nim steki. Piecz około 20-30 minut co jakiś czas przewracając. W międzyczasie zrób salsę fresce.
  4. Smacznego!

Salsa fresca

  1. Pomidory obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Usuń gniazda nasienne.
  2. Pokrój również drobno cebulę i papryczkę chili. Pomieszaj je z pomidorami.
  3. Dopraw solą, pieprzem, kolendrą  i sokiem z limonki. Odstaw na kilkanaście minut. Gdyby salsa puściła zbyt dużo soku, odlej go.
  4. Smacznego!

 

 

 

Brak komentarzy

Odpowiedz