Składniki
- kalafior 1 średni
- ulubiona musztarda 2 łyżki
- oliwa z oliwek 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
- pomidory malinowe 2 sztuki
- cebula 1/2 średniej
- kolendra (liście) świeża lub suszona kilka gałązek lub 1 łyżyczka suszonej
- świeża papryczka chili 1/2
Stek z kalafiora, to lekka propozycja na lunch lub kolację. Teraz, gdy kalafiory kosztują grosze żal byłoby nie korzystać. U nas stek podany z salsą fresca – czyli fantastyczną salsą ze słodkich pomidorów z dodatkiem cebuli, chili, kolendry i soku z limonki. Oczywiście macie pełną dowolność i wcale nie musicie zestawiać ze sobą tych składników. Stek z kalafiora będzie również pyszny np. z ziemniakami, jajkiem sadzonym i surówką. Kombinujcie z dodatkami tak jak lubicie!
Stek z kalafiora
- Oderwij liście od kalafiora (nie wyrzucaj, są jadalne!) Możesz je posmarować oliwą, oprószyć solą i pieprzem i upiec na chipsy w piekarniku. Kalafiora umyj i osusz. Wykrój ze środka steki. Zostanie sporo drobnych różyczek, warto więc wykorzystać je do innego posiłku.
- Pomieszaj oliwę z musztardą, solą i pieprzem. Taką mieszanką posmaruj steki z dwóch stron.
- Nagrzej piekarnik do 180 °C. Na blaszce ułóż papier do pieczenia, a na nim steki. Piecz około 20-30 minut co jakiś czas przewracając. W międzyczasie zrób salsę fresce.
- Smacznego!
Salsa fresca
- Pomidory obierz i pokrój w drobną kosteczkę. Usuń gniazda nasienne.
- Pokrój również drobno cebulę i papryczkę chili. Pomieszaj je z pomidorami.
- Dopraw solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z limonki. Odstaw na kilkanaście minut. Gdyby salsa puściła zbyt dużo soku, odlej go.
- Smacznego!
Brak komentarzy