kokosanki jaglane

Kokosanki z kaszy jaglanej

  • 20 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 25-30 sztuk
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • kasza jaglana 1 woreczek lub 100g
  • mleko (może być roślinne) około 3-4 łyżki
  • cukier 1/2 szklanki
  • mąka pszenna lub jaglana 1/2 szklanki lub nieco więcej
  • jajka 2 sztuki
  • wiórki kokosowe 100g
  • miękkie masło 1/3 kostki

To jedne z szybszych ciastek które miałam okazję piec ostatnimi czasy. Oczywiście jeśli wcześniej przygotujemy sobie kaszę i mamy dobry piekarnik. Kokosanki z kaszy jaglanej śmiało możecie zrobić  razem z dziećmi – jest szansa, że nie zdążą się znudzić (przetestowałam na przedszkolakach i nieco starszych dzieciakach) ;) Są pyszne – chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Mają jeden minus – bardzo szybko łapią wilgoć np. z powietrza i robią się gumowate (choć w smaku pozostają nadal pyszne).  Po wystudzeniu warto schować je do szczelnego pojemnika – być może to utrzyma dłużej ich chrupkość.

 

  1. Ugotuj kasze jaglaną zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Zwykle to około 20 minut. Ugotowaną odstaw i ostudź.
  2. Do zimnej kaszy dodaj 3-4 łyżki mleka i zmiksuj ją na gładki krem za pomocą blendera.
  3. Do kremu z kaszy jaglanej dodaj resztę składników: pół szklanki cukru, pół szklanki mąki, 2 jajka, 1/3 miękkiego ciepłego masła i 100g wiórków kokosowych. Wszystko dokładnie wymieszaj. Masa musi być dosyć gęsta, łyżka bez problemu powinna stać w cieście. Jeśli tak nie jest, dodaj jeszcze trochę mąki.
  4. Na blaszce rozłóż papier do pieczenia, a na nim nakładaj łyżką ciastka wielkości orzecha włoskiego. Nie musisz zachowywać dużych odstępów. Ciastka nie urosną. Piecz je w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez około 13-16 minut. Do czasu aż ładnie się przyrumienią. Wszystko zależy od Twojego piekarnika. Smacznego! :)

 

kokosanki jaglane

Przepis pochodzi z bloga „Niebo na talerzu

Komentarzy: 3

Odpowiedz