Curry rybne z warzywami

  • 60 minut
  • 27 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • filet z dorsza około 200g
  • cebula 1 duża
  • seler naciowy 2 łodygi
  • marchewka 1 średnia
  • papryka czerwona 1 mała
  • papryka żółta 1 mała
  • czosnek 3 ząbki
  • cukinia 1 mała
  • mrożony groszek 1 garść
  • krojone pomidory lub świeże obrane pomidory 1 puszka lub 2 duże
  • mleko kokosowe niesłodzone 1 puszka
  • świeża kolendra lub natka pietruszki pół pęczka
  • olej do smażenia
  • czerwona pasta curry 2 łyżeczki
  • curry 1 łyżeczka
  • kmin rzymski 1 łyżeczka
  • liście kaffiru (opcjonalnie) 2 sztuki
  • cynamon 1/2 łyżeczki
  • słodka mielona papryka 3 łyżeczki
  • imbir w proszku 1/2 łyżeczki
  • kolendra w proszku 1/2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • kurkuma 1 łyżeczka
  • pieprz cayenne do smaku
  • sól do smaku
  • cukier szczypta
  • sok z cytryny lub limonki do smaku
Za oknem śnieg, a w mojej kuchni gorąco.Tym razem zapraszam na niezwykle aromatyczne rybne curry. Robiłam je już nie raz. Często podmieniam składniki i korzystam z tego co mam akurat pod ręką. Tak też było tym razem i wyszła kolejna wersja. Podstawa to mleczko kokosowe oraz przyprawy. Wcześniej robiłam również curry z fasolką szparagową oraz curry warzywne.

Świetnie smakuje w towarzystwie ryżu, ale sprawdzą się także tortille. Jeśli chodzi o rybę – korzystam zazwyczaj z filetów z dorsza. Jak dla mnie jest „najbezpieczniejszy”, nie ma dziwnych posmaków i nie rozpada się zbyt mocno. Wy jednak korzystajcie ze swoich ulubionych ryb i warzyw.

  1. W sporym garnku w którym będziemy robili curry rozgrzewamy olej. Dodajemy pastę curry, proszek curry, kmin rzymski, cynamon, słodką paprykę, imbir, kolendrę, gałkę muszkatołową, kurkumę oraz pieprz cayenne. Przesmażamy chwilę na małym ogniu uważając żeby nie przypalić całości.
  2. Następnie do garnka z przyprawami dodajemy: pokrojoną w piórka cebulę, obrany i pokrojony w plasterki seler naciowy, obraną i pokrojoną w cienkie plastry marchewkę, papryki pokrojone w kostkę drobno posiekany czosnek, cukinie pokrojoną w kostkę lub plastry (w zależności od wielkości) oraz mrożony groszek. Smażymy całość kilka minut, aż warzywa zaczną nieco mięknąć, a przyprawy ładnie je oblepią.
  3. Gdy warzywa będą już przesmażone dodajemy pomidory w puszcze (w sezonie lepiej używać świeżych) oraz liście kaffiru (opcjonalnie). Gotujemy aż pomidory rozpadną się i stworzą sos.
  4. Po tym czasie dodajemy dobrze wstrząśnięte mleko kokosowe. Na małym ogniu gotujemy całość aż wszystkie warzywa zmiękną.
  5. Umytą rybę kroimy na kawałki, które wrzucamy do warzyw. Gotujemy na małym ogniu jeszcze około 10- 15 minut co jakiś czas delikatnie mieszając całość (tak, aby ryba się nie rozpadła).
  6. Na koniec dodajemy sól, odrobinę soku z limonki lub cytryny. Jeśli trzeba to można dodać również odrobinę brązowego cukru lub miodu.
  7. Posypujemy posiekaną świeżą kolendrą lub natką pietruszki.

    rybne-curry

Brak komentarzy

Odpowiedz