Pulpety jaglano – soczewicowe w sosie musztardowym z pieczarkami

  • 60 minut
  • 18 składników
83%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • kasza jaglana 50 g
  • czerwona soczewica 1/2 szklanki
  • bułka tarta około 3/4 szklanki
  • jajko 1 sztuka
  • natka pietruszki kilka gałązek
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • ostra papryka wędzona 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku
  • cebula 1 średnia
  • pieczarki około 200 g
  • bulion warzywny około 1i 1/2 szklanki
  • musztarda sarepska 1 łyżeczka
  • musztarda francuska 3 łyżki
  • śmietanka 30% około 1/2 szklanki
  • olej do smażenia
  • mąka pszenna 1 łyżeczka
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Powiem Wam, że to jeden z lepszych obiadów, które ostatnio wydałam z mojej kuchni. Całe szczęście porcja była na tyle duża, że starczyło go na dwa dni. Pulpety jaglano-soczewicowe są wprawdzie nieco czasochłonne, ale jeśli podzielicie sobie pracę na dwa dni, to stanowczo przyspieszycie proces twórczy. Fantastycznie smakują z pure ziemniaczanym lub kaszą gryczaną. Buraczki lub ogórek kiszony to konieczność przy tym zestawie. Myślę już nad następnymi wege pulpetami, bo okazało się, że to jedna z ulubionych form w moim domu.

Jeśli nie na te, to może skusicie się na pulpety z ciecierzycy w sosie jogurtowo-chrzanowym?


  1. Zacznij od przygotowania kaszy jaglanej i czerwonej soczewicy. Najlepiej zrobić to dzień wcześniej. Kasze jaglaną ugotuj do miękkości (może się nawet nieco rozgotować) w osolonej wodzie. Podobnie z soczewicą. Pół szklanki soczewicy ugotuj w szklance osolonej wody. Woda musi całkowicie odparować.
  2. Zimną kaszę i zimną soczewicę połącz ze sobą. Dopraw solą, pieprzem, papryką słodką, papryką wędzoną, jednym ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę i drobno posiekaną natką pietruszki. Do masy dodaj roztrzepane jajko i bułkę tartą. Tyle, aby bez problemu móc formować pulpety nieco większe niż orzech włoski. Z podanych składników powinno wyjść koło 18 pulpetów. Każdy delikatnie spłaszcz. Usmaż  je na złoto z każdej strony i odstaw na czas robienia sosu.
  3. W głębokiej patelni zeszklij drobno pokrojoną cebulę. Następnie dodaj pokrojone w plastry pieczarki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż pieczarki aż odparuje z nich woda i zmniejszą swoją objętość. Następnie dodaj bulion oraz obydwie musztardy. Niech sos pogotuje się około 3 minuty. Energicznie mieszając dodaj śmietankę i gotuj jeszcze chwilę. Na koniec możesz sos nieco zagęścić. Łyżeczkę mąki pszennej i łyżeczkę mąki ziemniaczanej wymieszaj z łyżką zimnej wody. Następnie do mąki dodaj odrobinę gorącego sosu z patelni i energicznie wymieszaj. Tak zahartowaną mieszaninę wylej na patelnie i dokładnie wymieszaj z resztą sosu. Dopraw całość solą i pieprzem.
  4. Do gorącego sosu włóż wcześniej przygotowane pulpety i podgrzej je. Podawaj gorące z ulubionymi dodatkami. U mnie pure ziemniaczane lub kaszą gryczaną. Do tego buraczki lub ogórek kiszony. Smacznego!

pulpety z kaszy jaglanej i soczewicy