Składniki
- ugotowany i wyłuskany bób 1 szklanka
- młode marchewki 3 sztuki
- młode ziemniaki 4 duże sztuki (około 1/2 kg)
- czosnek 2 ząbki
- posiekany koperek 2-3 łyżki
- szczypior do posypania
- bulion warzywny około 1 l
- jogurt grecki lub mleko do zabielenia
- masło klarowane 1 łyżka
- sól i pieprz do smaku
Ta zupa to kwintesencja lata. Same młode warzywa, które piętrzą się już na straganach. Jeśli już znudził się Wam zwyczajny bób, to koniecznie spróbujcie go w tej odsłonie. Zupa z bobu znika w mgnieniu oka, bo jest zwyczajnie pyszna!
- Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki lub półplasterki. W zależności od wielkości. Młodą marchewkę dobrze wyszoruj lub obierz jeśli jest taka potrzeba i pokrój w plasterki. Ugotowany bób wyłuskaj, a obrane ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół.
- W garnku w którym będzie gotowana zupa, na maśle klarowanym przesmaż ziemniaki i marchewkę przez około 5 minut. Często mieszaj. Na sam koniec dodaj czosnek.
- Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj aż ziemniaki zmiękną około 10 minut.
- Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie, dodaj do zupy bób, koperek i szczypior. Gotuj jeszcze z 2 minuty na małym ogniu. Wyłącz ogień i zabiel zupę. Uważaj, bo jogurt lubi się zważyć. Równie dobrze możesz zabielić zupę mlekiem lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
- Smacznego!
Brak komentarzy