Zupa z bobu, młodej marchewki i ziemniaków

  • 20 minut
  • 10 składników
80%
  • Nakryć 2-3
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • ugotowany i wyłuskany bób 1 szklanka
  • młode marchewki 3 sztuki
  • młode ziemniaki 4 duże sztuki (około 1/2 kg)
  • czosnek 2 ząbki
  • posiekany koperek 2-3 łyżki
  • szczypior do posypania
  • bulion warzywny około 1 l
  • jogurt grecki lub mleko do zabielenia
  • masło klarowane 1 łyżka
  • sól i pieprz do smaku

Ta zupa to kwintesencja lata. Same młode warzywa, które piętrzą się już na straganach. Jeśli już znudził się Wam zwyczajny bób, to koniecznie spróbujcie go w tej odsłonie. Zupa z bobu znika w mgnieniu oka, bo jest zwyczajnie pyszna!


  1. Obierz ziemniaki i pokrój je w plasterki lub półplasterki. W zależności od wielkości. Młodą marchewkę dobrze wyszoruj lub obierz jeśli jest taka potrzeba i pokrój w plasterki. Ugotowany bób wyłuskaj, a obrane ząbki czosnku przekrój wzdłuż na pół.
  2. W garnku w którym będzie gotowana zupa, na maśle klarowanym przesmaż ziemniaki i marchewkę przez około 5 minut. Często mieszaj. Na sam koniec dodaj czosnek.
  3. Zalej wszystko gorącym bulionem i gotuj aż ziemniaki zmiękną około 10 minut.
  4. Gdy ziemniaki i marchew będą miękkie, dodaj do zupy bób, koperek i szczypior. Gotuj jeszcze z 2 minuty na małym ogniu. Wyłącz ogień i zabiel zupę. Uważaj, bo jogurt lubi się zważyć. Równie dobrze możesz zabielić zupę mlekiem lub śmietaną. Dopraw solą i pieprzem.
  5. Smacznego!

Inspiracja