Składniki
- mąka pszenna 2 szklanki
- budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1 opakowanie
- cukier wanilinowy 1 łyżeczka
- olej 1 łyżka
- jajka 2 sztuki
- mleko 1 szklanka
- woda mineralna gazowana 1 szklanka
- sól szczypta
- syrop z agawy/klonowy/daktylowy (do wyboru) 2 łyżki
- truskawki świeże szklanka + do przystrojenia
- jogurt grecki 1 łyżka
- twaróg odrobina do pokruszenia
Już są! Krajowe truskawki w przystępnej cenie. Wystarczyło kilkanaście naprawdę ciepłych dni, aby pojawiły się się na straganach w całej okolicy. Zmiksowałam je niedbale z odrobiną jogurtu greckiego. Tak powstał banalny sos do naleśników budyniowych. Do tego odrobina twarogu i fantastyczne danie gotowe. Spróbujcie koniecznie! Z podanych składników wychodzi aż 12 dużych naleśników.
- Na początek przygotuj sos truskawkowy. Szklankę truskawek zmiksuj niedbale z jogurtem greckim, tak aby pozostały duże części.
- W misce pomieszaj: mąkę, budyń waniliowy, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dodaj 2 jajka, szklankę mleka i wody gazowanej, olej oraz któryś z wybranych syropów (to dużo zdrowszy zamiennik cukru) . Ja użyłam syropu z agawy. Wszystko dokładnie pomieszaj mikserem.
- Smaż cienkie naleśniki. Ja robię to beztłuszczowo na elektrycznej naleśnikarce (polecam!)
- Naleśniki składaj. Polej sosem truskawkowym, posyp twarogiem i dodaj pokrojone truskawki.
- Smacznego!
pysznie! właśnie tego chyba dzisiaj potrzebuję :) na te chmury za oknem i senność …idę do kuchni! :)
Super! Daj znać, czy smakowało ;)