Naleśniki budyniowe z sosem truskawkowym i twarogiem

  • 30 minut
  • 12 składników
100%
  • Nakryć 2-4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • mąka pszenna 2 szklanki
  • budyń waniliowy bez cukru (proszek) 1 opakowanie
  • cukier wanilinowy 1 łyżeczka
  • olej 1 łyżka
  • jajka 2 sztuki
  • mleko 1 szklanka
  • woda mineralna gazowana 1 szklanka
  • sól szczypta
  • syrop z agawy/klonowy/daktylowy (do wyboru) 2 łyżki
  • truskawki świeże szklanka + do przystrojenia
  • jogurt grecki 1 łyżka
  • twaróg odrobina do pokruszenia

Już są! Krajowe truskawki w przystępnej cenie. Wystarczyło kilkanaście naprawdę ciepłych dni, aby pojawiły się się na straganach w całej okolicy. Zmiksowałam je niedbale z odrobiną jogurtu greckiego. Tak powstał banalny sos do naleśników budyniowych. Do tego odrobina twarogu i fantastyczne danie gotowe. Spróbujcie koniecznie! Z podanych składników wychodzi aż 12 dużych naleśników.


  1. Na początek przygotuj sos truskawkowy. Szklankę truskawek zmiksuj niedbale z jogurtem greckim, tak aby pozostały duże części.
  2. W misce pomieszaj: mąkę, budyń waniliowy, cukier wanilinowy, szczyptę soli. Dodaj 2 jajka, szklankę mleka i wody gazowanej, olej oraz któryś z wybranych syropów (to dużo zdrowszy zamiennik cukru) . Ja użyłam syropu z agawy. Wszystko dokładnie pomieszaj mikserem.
  3. Smaż cienkie naleśniki. Ja robię to beztłuszczowo na elektrycznej naleśnikarce (polecam!)
  4. Naleśniki składaj. Polej sosem truskawkowym, posyp twarogiem i dodaj pokrojone truskawki.
  5. Smacznego!

naleśniki budyniowe

komentarze 2

Odpowiedz