Składniki
- masło orzechowe 2 duże łyżki
- sos sojowy 1/4 szklanki
- ocet ryżowy 1/4 szklanki
- olej sezamowy 1 łyżka
- sos Sriracha 2 łyżeczki
- woda 1/4 szklanki
- świeży starty imbir 1 łyżeczka
- czosnek 2 ząbki
- cukier trzcinowy 2 łyżki
- makaron soba około 200 g
- marchew 1 średnia
- cukinia 1 mała
- papryka czerowna 1 mała
- kukurydza 4 łyżki
Pewnie znacie ten ból… wymyślanie codziennych dań do lunchboxa. Niby jest tyle opcji, ale gdy przychodzi co do czego to w głowie pustka. Przynajmniej ja tak mam. Dziś mam dla Was propozycję ekspresową, przy której się nie napracujecie, a będziecie cieszyć się pysznym posiłkiem w pracy. Jedyne co musicie zrobić to ugotować makaron, połączyć składniki sosu i pokroić warzywa. Do roboty!
- Ugotuj makaron – jeśli używasz soba, to potrwa to zaledwie 5 minut.
- W tym samym czasie połącz: masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Sriracha, wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj.
- Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cukinie potnij w długie wstążki. Możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę potnij w cienkie paski.
- Warzywa połącz z ostudzonym makaronem i z sosem. Dokładnie wymieszaj. Zanim podasz wstaw do lodówki na około godzinę, aby wszystko się przegryzło.
Brak komentarzy