Orientalna sałatka z makaronu soba

  • 15 minut
  • 14 składników
100%
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • masło orzechowe 2 duże łyżki
  • sos sojowy 1/4 szklanki
  • ocet ryżowy 1/4 szklanki
  • olej sezamowy 1 łyżka
  • sos Sriracha 2 łyżeczki
  • woda 1/4 szklanki
  • świeży starty imbir 1 łyżeczka
  • czosnek 2 ząbki
  • cukier trzcinowy 2 łyżki
  • makaron soba około 200 g
  • marchew 1 średnia
  • cukinia 1 mała
  • papryka czerowna 1 mała
  • kukurydza 4 łyżki

Pewnie znacie ten ból… wymyślanie codziennych dań do lunchboxa. Niby jest tyle opcji, ale gdy przychodzi co do czego to w głowie pustka. Przynajmniej ja tak mam. Dziś mam dla Was propozycję ekspresową, przy której się nie napracujecie, a będziecie cieszyć się pysznym posiłkiem w pracy. Jedyne co musicie zrobić to ugotować makaron, połączyć składniki sosu i pokroić warzywa. Do roboty!


  1. Ugotuj makaron – jeśli używasz soba, to potrwa to zaledwie 5 minut.
  2. W tym samym czasie połącz: masło orzechowe, sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, starty imbir, czosnek przeciśnięty przez praskę, sos Sriracha, wodę i cukier. Dokładnie wymieszaj.
  3. Marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, cukinie potnij w długie wstążki. Możesz to zrobić za pomocą obieraczki do warzyw. Paprykę potnij w cienkie paski.
  4. Warzywa połącz z ostudzonym makaronem i z sosem. Dokładnie wymieszaj. Zanim podasz wstaw do lodówki na około godzinę, aby wszystko się przegryzło.

 

sałatka orientalna

Brak komentarzy

Odpowiedz