Składniki
- ciecierzyca konserwowa 1 puszka
- szalotki 2
- czosnek 2 ząbki
- musztarda dijon 1 duża łyżka
- koperek pęczek
- jajko 1
- bułka tarta 1/2 szklanki lub więcej
- liście laurowe 3
- ziele angielskie 5
- jogurt naturalny 1 duży kubek
- mąka ziemniaczana 1 łyżka
- chrzan ze słoiczka 3 łyżki
- cukier szczypta
- sól szczypta
- pieprz szczypta
Chyba każdy z nas miał kiedyś do czynienia z klopsami w sosie koperkowym lub chrzanowym. To sztandarowe danie wielu stołówek – a jak wiadomo te wracają ostatnio do łask. Podrasowałam całość i tym samym wyszło mi fajne obiadowe danie dla wegetarian i nie tylko. Sos wbrew pozorom jest lekki, bo na jogurcie naturalnym. Pulpety gotowane, a nie smażone co również czyni to danie całkiem zdrowym. Całość robi się bardzo szybko. Wystarczy niecałe 30 minut, aby cieszyć się obiadem.
- Ciecierzycę odsączamy i miksujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy posiekane szalotki, zmiażdżony czosnek, pół posiekanego drobno pęczka koperku, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i smakujemy. W razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy.
- Do masy wbijamy jajko i dodajemy tyle bułki tartej, aby swobodnie móc formować pulpety. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Dokładnie wyrabiamy masę i przygotowujemy pulpety.
- W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Pulpety wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut.
- W drugim garnku podgrzewamy jogurt z dodatkiem chrzanu, soli, pieprzu, odrobiny cukru i reszty posiekanego drobno koperku. Gdy sos wyda nam się zbyt lejący można go zagęścić. W tym celu rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i wlewamy do sosu. Ciągle mieszając gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
- Do sosu wrzucamy pulpety i chwilę całość podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Tak jak najbardziej lubimy.Smacznego!
Brak komentarzy