pulpety

Pulpety z ciecierzycy w sosie jogurtowo-chrzanowym

  • 30 minut
  • 15 składników
88%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ciecierzyca konserwowa 1 puszka
  • szalotki 2
  • czosnek 2 ząbki
  • musztarda dijon 1 duża łyżka
  • koperek pęczek
  • jajko 1
  • bułka tarta 1/2 szklanki lub więcej
  • liście laurowe 3
  • ziele angielskie 5
  • jogurt naturalny 1 duży kubek
  • mąka ziemniaczana 1 łyżka
  • chrzan ze słoiczka 3 łyżki
  • cukier szczypta
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta

Chyba każdy z nas miał kiedyś do czynienia z klopsami w sosie koperkowym lub chrzanowym. To sztandarowe danie wielu stołówek –  a jak wiadomo te wracają ostatnio do łask. Podrasowałam całość i tym samym wyszło mi fajne obiadowe danie dla wegetarian i nie tylko. Sos wbrew pozorom jest lekki, bo na jogurcie naturalnym. Pulpety gotowane, a nie smażone co również czyni to danie całkiem zdrowym. Całość robi się bardzo szybko. Wystarczy niecałe 30 minut, aby cieszyć się obiadem.

  1. Ciecierzycę odsączamy i miksujemy na w miarę gładką masę. Dodajemy posiekane szalotki, zmiażdżony czosnek, pół posiekanego drobno pęczka koperku, musztardę, sól i pieprz. Mieszamy wszystko dokładnie i smakujemy. W razie potrzeby dodatkowo przyprawiamy.
  2. Do masy wbijamy jajko i dodajemy tyle bułki tartej, aby swobodnie móc formować pulpety. Najlepiej robić to zwilżonymi dłońmi. Dokładnie wyrabiamy masę i przygotowujemy pulpety.
  3. W międzyczasie w garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem liści laurowych, ziela angielskiego i soli. Pulpety wrzucamy do wrzątku i gotujemy około 5 minut.
  4. W drugim garnku podgrzewamy jogurt z dodatkiem chrzanu, soli, pieprzu, odrobiny cukru i reszty posiekanego drobno koperku. Gdy sos wyda nam się zbyt lejący można go zagęścić. W tym celu rozpuszczamy łyżkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i wlewamy do sosu. Ciągle mieszając gotujemy do czasu aż sos zgęstnieje.
  5. Do sosu wrzucamy pulpety i chwilę całość podgrzewamy. Podajemy z ziemniakami lub ryżem. Tak jak najbardziej lubimy.Smacznego!

 

pulpety

Brak komentarzy

Odpowiedz