Burgery z ciecierzycy z glazurowanymi buraczkami

  • 20 minut
  • 14 składników
86%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 5 min

Składniki

  • ciecierzyca 1 puszka
  • czosnek 1 ząbek
  • cebula 1/2 małej
  • jajko 1 sztuka
  • bułka tarta około 1/2 szklanki
  • ostra wędzona papryka 1 łyżeczka
  • suszony lubczyk 1 łyżeczka
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia burgerów
  • upieczony burak 1 średni
  • masło 1 łyżka
  • ocet balsamiczny 2 łyżki
  • miód 1 łyżka
  • tymianek 1 łyżeczka

Burgery można zrobić chyba ze wszystkiego… poważnie! Akurat te z ciecierzycy są już klasyką i bardzo często goszczą na moim stole. Zapewne wynika to również  z tego, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciecierzyca jest na tyle uniwersalna, że można ją przyprawić wedle swoich preferencji.  Niestety łatwo je również przesuszyć i potrzeba odrobinę wprawy, aby wyczuć jaka konsystencja będzie idealna. Jest jednak i na to sposób! Dodać do burgerów soczyste i aromatyczne glazurowane buraczki! Ten fantastyczny dodatek jest aktualnie moim numerem jeden i żaden burger nie może się bez nich obejść.

Jeśli nie lubisz ciecierzycy, to może burgery z kaszy jaglanej i buraczków bardziej przypadną Ci do gustu?!


  1. Zacznij od glazurowania buraczków. Upieczonego i ostudzonego buraka obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz ocet balsamiczny. Wrzuć buraczki oraz tymianek. Dopraw sola i pieprzem. Smaż tak długo, aż buraczki wchłoną cały płyn z patelni i delikatne się przyrumienią.
  2. Odsącz ciecierzycę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w bardzo drobna kostkę cebulę, wędzoną paprykę, lubczyk, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj rozmącone jajko i dokładnie wymieszaj. Zagęść masę bułką tartą. Dodaj bułki tyle, aby można było formować burgery. Z podanych składników powinny wyjść cztery kotlety. Burgery smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią.
  3. Podawaj w bułce, razem z innymi ulubionymi dodatkami i glazurowanymi buraczkami. U mnie burgery były z rozpuszczonym cheddarem, majonezem chili, sałatą, czerwoną cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!

burgery z ciecierzycy