Składniki
- ciecierzyca 1 puszka
- czosnek 1 ząbek
- cebula 1/2 małej
- jajko 1 sztuka
- bułka tarta około 1/2 szklanki
- ostra wędzona papryka 1 łyżeczka
- suszony lubczyk 1 łyżeczka
- sól i pieprz do smaku
- olej do smażenia burgerów
- upieczony burak 1 średni
- masło 1 łyżka
- ocet balsamiczny 2 łyżki
- miód 1 łyżka
- tymianek 1 łyżeczka
Burgery można zrobić chyba ze wszystkiego… poważnie! Akurat te z ciecierzycy są już klasyką i bardzo często goszczą na moim stole. Zapewne wynika to również z tego, że są bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciecierzyca jest na tyle uniwersalna, że można ją przyprawić wedle swoich preferencji. Niestety łatwo je również przesuszyć i potrzeba odrobinę wprawy, aby wyczuć jaka konsystencja będzie idealna. Jest jednak i na to sposób! Dodać do burgerów soczyste i aromatyczne glazurowane buraczki! Ten fantastyczny dodatek jest aktualnie moim numerem jeden i żaden burger nie może się bez nich obejść.
Jeśli nie lubisz ciecierzycy, to może burgery z kaszy jaglanej i buraczków bardziej przypadną Ci do gustu?!
- Zacznij od glazurowania buraczków. Upieczonego i ostudzonego buraka obierz i pokrój w plastry. Na patelni rozpuść masło, dodaj miód oraz ocet balsamiczny. Wrzuć buraczki oraz tymianek. Dopraw sola i pieprzem. Smaż tak długo, aż buraczki wchłoną cały płyn z patelni i delikatne się przyrumienią.
- Odsącz ciecierzycę, dodaj do niej przeciśnięty przez praskę czosnek i pokrojoną w bardzo drobna kostkę cebulę, wędzoną paprykę, lubczyk, sól i pieprz. Zmiksuj wszystko na gładką masę. Następnie dodaj rozmącone jajko i dokładnie wymieszaj. Zagęść masę bułką tartą. Dodaj bułki tyle, aby można było formować burgery. Z podanych składników powinny wyjść cztery kotlety. Burgery smaż z dwóch stron na rozgrzanym oleju, aż ładnie się zarumienią.
- Podawaj w bułce, razem z innymi ulubionymi dodatkami i glazurowanymi buraczkami. U mnie burgery były z rozpuszczonym cheddarem, majonezem chili, sałatą, czerwoną cebulą oraz kiszonym ogórkiem. Smacznego!
Brak komentarzy