Świąteczna pasta jajeczna z chrzanem

  • 15 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • jaja 5 sztuk
  • mała cebula 1 sztuka
  • rzeżucha odrobina do smaku
  • tarty chrzan 2 łyżeczki
  • ostra musztarda 1 łyżeczka
  • majonez 2 łyżki
  • sól, pieprz do smaku

Wielkanoc tuż tuż. Baby, mazurki, sałatki, mięsiwa, pasztety, paschy i inne białe kiełbasy – już szykujemy na nie swoje żołądki. A do tego wszystkiego jaja! Bez jaj nie ma świąt! Faszerowane przede wszystkim, ale pasta jajeczna to też świetny pomysł. Tym bardziej, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Myślę, że to świetne uzupełnienie świątecznego stołu. Dodatek chrzanu i rzeżuchy nada jej świątecznego charakteru, a odrobina majonezu sprawi, że będzie bardziej kremowa.


  1. Jaja ugotuj  na twardo.  Ostudzone pokrój w małą kostkę.
  2. Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do jajek. Dodaj również 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, około 2 płaskie łyżki majonezu i odrobinę rzeżuchy. Wymieszaj dokładnie całość i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
  3. Wstaw pastę do lodówki na kilka godzin; niech składniki się przegryzą.

 

pasta

Jeden komentarz

  1. Bardzo lubię pasty, nie tylko jajeczną, a z chrzanem jeszcze nie jadłam :) Wygląda bardzo apetycznie . Dziękuje za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam.

Odpowiedz