Składniki
- jaja 5 sztuk
- mała cebula 1 sztuka
- rzeżucha odrobina do smaku
- tarty chrzan 2 łyżeczki
- ostra musztarda 1 łyżeczka
- majonez 2 łyżki
- sól, pieprz do smaku
Wielkanoc tuż tuż. Baby, mazurki, sałatki, mięsiwa, pasztety, paschy i inne białe kiełbasy – już szykujemy na nie swoje żołądki. A do tego wszystkiego jaja! Bez jaj nie ma świąt! Faszerowane przede wszystkim, ale pasta jajeczna to też świetny pomysł. Tym bardziej, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Myślę, że to świetne uzupełnienie świątecznego stołu. Dodatek chrzanu i rzeżuchy nada jej świątecznego charakteru, a odrobina majonezu sprawi, że będzie bardziej kremowa.
- Jaja ugotuj na twardo. Ostudzone pokrój w małą kostkę.
- Cebulę posiekaj bardzo drobno i dodaj do jajek. Dodaj również 2 łyżeczki chrzanu, 1 łyżeczkę ostrej musztardy, około 2 płaskie łyżki majonezu i odrobinę rzeżuchy. Wymieszaj dokładnie całość i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem.
- Wstaw pastę do lodówki na kilka godzin; niech składniki się przegryzą.
Bardzo lubię pasty, nie tylko jajeczną, a z chrzanem jeszcze nie jadłam :) Wygląda bardzo apetycznie . Dziękuje za przepis, na pewno skorzystam. Pozdrawiam.