burger z bobu

Burgery z bobu

  • 30 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 8 burgerów
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • bób 500g
  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • jajko 1 duże
  • mąka z ciecierzycy (besan) około 3 łyżki + do obtoczenia
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czarnuszka 1,5 łyżeczki
  • natka pietruszki do smaku
  • sezam 2 łyżki
  • olej do smażenia

Lubię burgery za to, że można je zrobić prawie z wszystkiego. Każde warzywo umiejętnie przygotowane można przerobić na ciekawego kotleta. Tym razem zapraszam na burgery z bobu. Sezon na te strączki w pełni – trzeba zatem korzystać. Choć jeśli najdzie Was ochota na bóburgery zimą, to nic straconego. Z powodzeniem możecie użyć bobu mrożonego lub konserwowego. Kwestię dodatków ogranicza jedynie Wasza wyobraźnia. Jeśli zechcecie je urozmaicić, to świetnie sprawdzi się starta na drobnych oczkach marchewka.

Wiadomo, że najlepsze są z własnoręcznie przygotowanymi bułkami – jednak, gdy brakuje czasu sprawdzą się też kupne. Moimi ulubionymi dodatkami są: sałata rzymska, która chrupie bardziej niż inne, soczysty pomidor, czerwona cebula i korniszony. W wersji de luxe, dodaję ser wędzony, kimchi, pikle jalapeno i sos z pieczonego czosnku. Mmmmm… ślinka cieknie mi na same wspomnienia. :) Jeśli burgery z bobu nie przypadną Wam do gustu, to spróbujecie tych z kaszy jaglanej i buraczków.

 

  1. Bób gotujemy w osolonej i pocukrzonej wodzie. Gdy będzie gotowy studzimy i obieramy z łupinek. Miksujemy. Gdyby masa była zbyt gęsta i mikser nie dawałby rady można dodać odrobinę wody.
  2. Do zmiksowanego bobu dodajemy posiekaną drobno cebulę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dokładnie mieszamy. Doprawiam solą, pieprzem, czarnuszką i natką pietruszki.
  3. Dorzucamy sezam, jajko i mąkę z ciecierzycy. Mieszamy. Jeśli masa klei się zbyt mocno, można dodać jeszcze trochę mąki. Formujemy burgery, obtaczamy je w odrobinie mąki z ciecierzycy i smażymy na dobrze rozgrzanym oleju aż się zrumienią.

A Wy jaki macie sposób na burgery? Z czego robicie je najczęściej? Warzywne, czy mięsne?

 

burger z bobu

komentarzy 6

  1. O, tego to się nie spodziewałam. Ten obecny bób średnio się już nadaje do jedzenia samodzielnie – ja lubię, jak jest młody i sam wyskakuje z łupinek, a ten się w nie obleka i rozsmarowuje… Może burger to faktycznie dobry kierunek? Dam znać, jak zrobię!

Odpowiedz Karolina Anuluj