Burgery z kaszy jaglanej i buraczków

  • 60 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 12-15 burgerów
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min
  • Skill Level

Składniki

  • ugotowana i ostudzona kasza jaglana 100 g
  • ugotowany i obrany burak 1 duży
  • czerwona cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • prażone pestki słonecznika 1/2 szklanki
  • prażony sezam 1/2 szklanki
  • mąka gryczana 1/4 szklanki
  • olej 1/4 szklanki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • natka pietruszki 2 łyżki
  • utłuczona kolendra 1 łyżeczka
  • imbir 1 łyżeczka
  • chili 1/2 łyżeczki
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta

Założę się, że każdy z Was ma od czasu do czasu ochotę na jakiś fast food. Dziś proponuję Wam wegańskie burgery z kaszy jaglanej i buraków. Zdziwicie się, jak mimo braku jajka świetnie trzymają się w całości. Są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Na ich plus przemawia również to, że są pieczone, a nie smażone. Dołóżcie do nich ulubione dodatki i sosy; podajcie z ulubioną bułką. No niebo w gębie! Zjedzcie je na obiad lub kolację. Możecie je również podać jako samodzielne danie. Smacznego!

  1. Kaszę łączymy z burakiem startym na tarce o dużych oczkach.
  2. Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy resztę składników i przypraw. Dokładnie wyrabiamy masę. Będzie się mocno kleiła. Taka ma być :)
  3. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
  4. Mokrymi dłońmi formujemy burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  5. Pieczemy koło 20 minut, następnie przekładamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez następne 5-8 minut.

Smacznego!

źródło: Jadłonomia (z moimi zmianami)

burgery 2

Brak komentarzy

Odpowiedz