Składniki
- ugotowana i ostudzona kasza jaglana 100 g
- ugotowany i obrany burak 1 duży
- czerwona cebula 1 mała
- czosnek 2 ząbki
- prażone pestki słonecznika 1/2 szklanki
- prażony sezam 1/2 szklanki
- mąka gryczana 1/4 szklanki
- olej 1/4 szklanki
- sos sojowy 2 łyżki
- natka pietruszki 2 łyżki
- utłuczona kolendra 1 łyżeczka
- imbir 1 łyżeczka
- chili 1/2 łyżeczki
- sól szczypta
- pieprz szczypta
Założę się, że każdy z Was ma od czasu do czasu ochotę na jakiś fast food. Dziś proponuję Wam wegańskie burgery z kaszy jaglanej i buraków. Zdziwicie się, jak mimo braku jajka świetnie trzymają się w całości. Są chrupkie z zewnątrz i miękkie w środku. Na ich plus przemawia również to, że są pieczone, a nie smażone. Dołóżcie do nich ulubione dodatki i sosy; podajcie z ulubioną bułką. No niebo w gębie! Zjedzcie je na obiad lub kolację. Możecie je również podać jako samodzielne danie. Smacznego!
- Kaszę łączymy z burakiem startym na tarce o dużych oczkach.
- Dodajemy drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dorzucamy resztę składników i przypraw. Dokładnie wyrabiamy masę. Będzie się mocno kleiła. Taka ma być :)
- W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Mokrymi dłońmi formujemy burgery i układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
- Pieczemy koło 20 minut, następnie przekładamy burgery na drugą stronę i pieczemy jeszcze przez następne 5-8 minut.
Smacznego!
źródło: Jadłonomia (z moimi zmianami)
Brak komentarzy