Składniki
- soczewica konserwowa 1 puszka
- czerwona papryka 1/2 sztuki
- pieczarki około 6 sztuk
- cebula 1 średnia
- czosnek 2 ząbki
- passata pomidorowa 1/2 szklanki
- sos Worcester 2 łyżki
- olej do smażenia
- mleko 1/2 szklanki + odrobina do smarowania bułek
- woda 1/4 szklanki
- masło 25g
- mąka 2 i 1/4 szklanki
- drożdże instant 1/2 opakowania (około 4g)
- jajko 1 sztuka
- cukier 1 łyżka + do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- sezam do posypania
Od jakiegoś czasu Sloppy Joe prześladował mnie na Pinterescie. Nadeszła więc pora, aby sprawdzić „z czym to się je”. U mnie oczywiście wersja wegetariańska, ale jeśli jecie mięso to zróbcie z mieloną wołowiną lub innym ulubionym mięsem. Nazwa „Sloppy Joe” nie pozostawia złudzeń – nie ma takiej możliwości, aby nie ubrudzić się tym sandwichem. Nie polecam zatem na pierwszą randkę ;) Kanapka pochodzi z USA, ale jest znana również w innych częściach świata pod innymi nazwami. Mięso zastąpiłam soczewicą, ale świetnie sprawdzi się również granulat sojowy. Do tego odrobina pieczarek, papryki i sosu pomidorowego. No i oczywiście własnoręcznie przygotowane bułki.
- Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno posiekaną cebulę.
- Dodajemy drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Gdy woda z pieczarek odparuje i warzywa zrobią się miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz odsączoną soczewice.
- Następnie dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy sosem Worcester oraz solą, pieprzem i odrobiną cukru dla złamania ewentualnej kwaśności. Dusimy całość jeszcze chwilę.
- Wcześniej przygotowaną i podgrzana soczewicę wkładamy do jeszcze ciepłych bułek. Można podawać z odrobiną sera lub np. z awokado.
Przepis na bułki znaleziony u Ani z bloga Nienażarty. Ilość składników podana jest na 6 sztuk.
Bułki:
- W garnku mieszamy mleko, wodę, masło, łyżkę cukru i sól. Podgrzewamy całość tylko do momentu rozpuszczenia składników.
- Odstawiamy na chwilę, aby nieco przestygło.
- Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz rozbełtane jajko. Dolewamy ciepłą mieszaninę mleka i wody.
- Zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei można podsypać mąką.
- Formujemy bułki. Układamy je w odstępach na blaszce z papierem do pieczenia. Nie trzeba czekać, aż bułki wyrosną.
- Każdą bułkę smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Do zrumienienia.
Brak komentarzy