Kanapka „Sloppy Joe” + bułki

  • 60 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • soczewica konserwowa 1 puszka
  • czerwona papryka 1/2 sztuki
  • pieczarki około 6 sztuk
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • sos Worcester 2 łyżki
  • olej do smażenia
  • mleko 1/2 szklanki + odrobina do smarowania bułek
  • woda 1/4 szklanki
  • masło 25g
  • mąka 2 i 1/4 szklanki
  • drożdże instant 1/2 opakowania (około 4g)
  • jajko 1 sztuka
  • cukier 1 łyżka + do smaku
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sezam do posypania
Od jakiegoś czasu Sloppy Joe prześladował mnie na Pinterescie. Nadeszła więc pora, aby sprawdzić „z czym to się je”. U mnie oczywiście wersja wegetariańska, ale jeśli jecie mięso to zróbcie  z mieloną wołowiną lub innym ulubionym mięsem. Nazwa „Sloppy Joe” nie pozostawia złudzeń – nie ma takiej możliwości, aby nie ubrudzić się tym sandwichem. Nie polecam zatem na pierwszą randkę ;) Kanapka pochodzi z USA, ale jest znana również w innych częściach świata pod innymi nazwami. Mięso zastąpiłam soczewicą, ale świetnie sprawdzi się również granulat sojowy. Do tego odrobina pieczarek, papryki i sosu pomidorowego. No i oczywiście własnoręcznie przygotowane bułki.

  1. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy drobno posiekaną cebulę.
  2. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki i paprykę. Gdy woda z pieczarek odparuje i warzywa zrobią się miękkie dodajemy drobno posiekany czosnek oraz odsączoną soczewice.
  3. Następnie dodajemy passatę pomidorową. Doprawiamy sosem Worcester oraz solą, pieprzem i odrobiną cukru dla złamania ewentualnej kwaśności. Dusimy całość jeszcze chwilę.
  4. Wcześniej przygotowaną i podgrzana soczewicę wkładamy do jeszcze ciepłych bułek. Można podawać z odrobiną sera lub np. z awokado.

Przepis na bułki znaleziony u Ani z bloga Nienażarty. Ilość składników podana jest na 6 sztuk.

Bułki:

  1. W garnku mieszamy mleko, wodę, masło, łyżkę cukru i sól. Podgrzewamy całość tylko do momentu rozpuszczenia składników.
  2. Odstawiamy na chwilę, aby nieco przestygło.
  3. Do drugiej miski przesiewamy mąkę, dodajemy drożdże oraz rozbełtane jajko. Dolewamy ciepłą mieszaninę mleka i wody.
  4. Zagniatamy elastyczne ciasto. Jeśli ciasto zbyt mocno się klei można podsypać mąką.
  5. Formujemy bułki. Układamy je w odstępach  na blaszce z papierem do pieczenia. Nie trzeba czekać, aż bułki wyrosną.
  6. Każdą bułkę smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 10-15 minut. Do zrumienienia.

 

sloppy-joe

 

Brak komentarzy

Odpowiedz