szarlotka nowa

Szarlotka z daktylami

  • 65 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 9
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 45 min

Składniki

  • mąka 500g
  • cukier puder 1/2 szklanki + do oprószenia ciasta
  • miękkie masło 200g
  • waniliowy serek homogenizowany 200g
  • cukier wanilinowy 1 opakowanie
  • proszek do pieczenia 2 płaskie łyżeczki
  • jabłka 6 sztuk
  • daktyle 12 sztuk
  • cynamon do smaku
  • sól do smaku
Ta szarlotka jest znana chyba wszystkim. A jeśli nie, to przedstawiam. Przepis, który od lat miałam gdzieś pomiędzy kartkami pożółkłego zeszytu, a który nie tak dawno temu mignął mi na którymś z blogów kulinarnych (proszę o wybaczenie, nie pamiętam na którym). Postanowiłam i ja go sobie przypomnieć. To bardzo szybkie i łatwe ciasto. Co ciekawe, nie używa się do niego jajek. Świetnie się porcjuje. Do wydrążonych jabłek można dać tak jak ja, daktyle lub inne owoce. Świetne będą np. kandyzowane wiśnie lub duże rodzynki. Używamy blachy nie większej niż 25×35 cm.

  1. Mąkę, cukier puder, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i sól mieszamy.
  2. Dodajemy miękkie pokrojone masło oraz serek homogenizowany. Wyrabiamy ciasto, które następnie dzielimy na dwie kule.
  3. Kule wałkujemy – otrzymamy w ten sposób dwa płaty ciasta.
  4. Jabłka obieramy, kroimy na pół i wydrążamy gniazda nasienne.
  5. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy jeden z płatów ciasta. Na nim układamy połówki jabłka (przecięciem do dołu).
  6. Pod każde jabłko, w miejsce po gnieździe nasienny wkładamy daktyla.
  7. Całość posypujemy cynamonem i przykrywamy drugim płatem ciasta. Dociskamy boki.
  8. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 35-45 minut. Po 30 minutach pieczenia warto sprawdzić, czy ciasto nie rumieni się zbyt mocno i w razie potrzeby przykryć folią aluminiową i piec jeszcze kilka minut.
  9. Ciasto studzimy i posypujemy cukrem pudrem.
szarlotka-ciep-C5-82a

 

Komentarzy: 5

  1. a właśnie ja nie znam. Ale szalenie mi się podoba, bo bez jaj i dlatego że z daktylami. Fenomenalnie wygląda. Chętnie wypróbuję przepis.
    Pozdrawiam
    Monika

Odpowiedz