sernik jogurtowy na zimno

Sernik jogurtowy na zimno

  • 30 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 30 min

Składniki

  • gęsty jogurt grecki 900g
  • laska wanilii 1 sztuka
  • schłodzona śmietana kremówka 30% 200g
  • cukier puder 150g
  • żelatyna w proszku 30g
  • jagody 1/2l
  • okrągłe biszkopty do wyłożenia blachy

Należą Wam się wyjaśnienia. To nie jest sernik. To jogurtownik. W tym deserze nie ma ani grama sera, co czyni je wyjątkowo lekkim. Dlaczego więc sernik jogurtowy na zimno? Dosyć trudno klasyfikować tego rodzaju ciasta, zauważyłam jednak, że w większości nazywane są sernikami – co i ja uczyniłam. Ustalmy zatem, że jest to sernik, bez sera, bez pieczenia i dosyć dietetyczny. Bo kto by się przejmował odrobiną kremówki?! Jest naprawdę szybki w przygotowaniu i idealny na upały. Dodatek jagód nadaje mu charakteru. Myślę, że inne drobne owoce też świetnie się sprawdzą. Jeśli nie chcecie używać biszkoptów – możecie je pominąć. Deser będzie równie pyszny. Nie jest mocno słodki. Jeśli jednak wolicie tradycyjny sernik, to również znajdziecie go na moim blogu.

 

  1. W większej misce mieszamy jogurt grecki, ziarenka z laski wanilii oraz przesiany cukier puder.
  2. W osobnym naczyniu umieszczamy żelatynę, którą zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i znowu dokładnie mieszamy. Dodajemy ją do masy jogurtowej.
  3. Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do masy jogurtowej. Dodajemy umyte, osuszone jagody, delikatnie całość mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki (należy pilnować masy, bo szybko tężeje).
  4. W międzyczasie na dnie tortownicy układamy biszkopty. Gdy masa zacznie gęstnieć, delikatnie przelewamy ją do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dobra wiadomość – po 1,5 godzinie nasze ciasto powinno być już gotowe do jedzenia.

Jaki jest Wasz sposób na sernik bez sera? Macie jakieś sprawdzone patenty jak odchudzić tradycyjny sernik?

 

sernik jogurtowy na zimno

Komentarzy: 6

  1. Kurczę, ale pysznie wygląda! Zraziłam się ostatnio do serników na zimno, bo dwa razy żelatyna się zepsuła i były straszne grudki w masie – brrrr… Jest jakiś sposób, żeby jej nie wykorzystywać? Np. jakiś zamiennik? Ja zwykle z owocami piekę ciasta, a czasem przydałoby się też coś na zimno…

    • Hmm, zastanawiam się co mogło stać się z tą żelatyną. Bezpiecznie jest najpierw ją namoczyć w małej ilości wody i dopiero potem rozpuszczać w większej. Jeśli jednak nadal są grudki to zawsze pomoże blender ;) A jeśli w ogóle nie chcesz używać żelatyny to spróbuj agaru.

Odpowiedz