Składniki
- gęsty jogurt grecki 900g
- laska wanilii 1 sztuka
- schłodzona śmietana kremówka 30% 200g
- cukier puder 150g
- żelatyna w proszku 30g
- jagody 1/2l
- okrągłe biszkopty do wyłożenia blachy
Należą Wam się wyjaśnienia. To nie jest sernik. To jogurtownik. W tym deserze nie ma ani grama sera, co czyni je wyjątkowo lekkim. Dlaczego więc sernik jogurtowy na zimno? Dosyć trudno klasyfikować tego rodzaju ciasta, zauważyłam jednak, że w większości nazywane są sernikami – co i ja uczyniłam. Ustalmy zatem, że jest to sernik, bez sera, bez pieczenia i dosyć dietetyczny. Bo kto by się przejmował odrobiną kremówki?! Jest naprawdę szybki w przygotowaniu i idealny na upały. Dodatek jagód nadaje mu charakteru. Myślę, że inne drobne owoce też świetnie się sprawdzą. Jeśli nie chcecie używać biszkoptów – możecie je pominąć. Deser będzie równie pyszny. Nie jest mocno słodki. Jeśli jednak wolicie tradycyjny sernik, to również znajdziecie go na moim blogu.
- W większej misce mieszamy jogurt grecki, ziarenka z laski wanilii oraz przesiany cukier puder.
- W osobnym naczyniu umieszczamy żelatynę, którą zalewamy odrobiną zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut, po czym zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody. Dokładnie mieszamy, aby żelatyna się rozpuściła. Do rozpuszczonej żelatyny dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i znowu dokładnie mieszamy. Dodajemy ją do masy jogurtowej.
- Mocno schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno i przekładamy do masy jogurtowej. Dodajemy umyte, osuszone jagody, delikatnie całość mieszamy i wstawiamy na kilkanaście minut do lodówki (należy pilnować masy, bo szybko tężeje).
- W międzyczasie na dnie tortownicy układamy biszkopty. Gdy masa zacznie gęstnieć, delikatnie przelewamy ją do tortownicy na biszkopty. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Dobra wiadomość – po 1,5 godzinie nasze ciasto powinno być już gotowe do jedzenia.
Jaki jest Wasz sposób na sernik bez sera? Macie jakieś sprawdzone patenty jak odchudzić tradycyjny sernik?
Kurczę, ale pysznie wygląda! Zraziłam się ostatnio do serników na zimno, bo dwa razy żelatyna się zepsuła i były straszne grudki w masie – brrrr… Jest jakiś sposób, żeby jej nie wykorzystywać? Np. jakiś zamiennik? Ja zwykle z owocami piekę ciasta, a czasem przydałoby się też coś na zimno…
Hmm, zastanawiam się co mogło stać się z tą żelatyną. Bezpiecznie jest najpierw ją namoczyć w małej ilości wody i dopiero potem rozpuszczać w większej. Jeśli jednak nadal są grudki to zawsze pomoże blender ;) A jeśli w ogóle nie chcesz używać żelatyny to spróbuj agaru.
O agarze właśnie słyszałam i chyba kupię przy następnych większych zakupach w sklepie eko, bo tam zdaje się widziałam. Sposobu z rozpuszczaniem żelatyny w małej wodzie nie znałam – dzięki, spróbuję następnym razem!
Spróbuj, powinno zadziałać :)
Sernik wygląda tak smakowicie, że chętnie zjadłabym całą blachę. :)
Chyba skuszę się i sama go zrobię. Na lato będzie idealny.
Dziękuję za miłe słowo :) Bardzo szybko się go robi i bardzo szybko tężeje. PO 1,5h w lodówce był już dobry :)
Na jaką wielkość blachy jest przepis?
Na klasyczną tortownicę. :)