babka ziemniaczana dobra

Bezmięsna babka ziemniaczana

  • 120 minut
  • 11 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 90 min

Składniki

  • ziemniaki około 2 kg
  • cebule 2 średnie
  • jajka 2 sztuki
  • mąka pszenna 100g
  • czosnek 6 ząbków
  • olej 2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • majeranek do smaku
  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do wysmarowania formy
Naszła nas chęć na babkę ziemniaczaną. Moja brzydsza połowa nie jada mięsa, więc w związku z tym w naszej babce brak mięsnych dodatków. Mimo to jest bardzo dobra i jestem przekonana, że nawet mięsożercy by nią nie pogardzili.

U nas była podana z warzywnym sosem, którego podstawą była papryka, cukinia i cebula. No i jak powszechnie wiadomo – najlepsza jest następnego dnia odsmażona na patelni. Niżej podane składniki starczają na sporą keksówkę – u mnie 40 cm. Ponadto potrzebny nam będzie facet, który obierze i zetrze 2 kg ziemniaków. ;)

  1. Jedną z cebul kroimy w kostkę i przesmażamy na złoto na patelni.
  2. Ziemniaki obieramy i trzemy na drobnych oczkach.
  3. Starte ziemniaki dokładnie odciskamy – nie mogą być zbyt mokre. Nie wylewamy odcedzonej wody ze skrobią. Poczekajmy chwilę aż skrobia oddzieli się od wody.
  4. Trzemy również drugą cebulę i dodajemy do ziemniaków. Dorzucamy czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy także 2 łyżki oleju, jajka, mąkę, przyprawy i smażoną cebulę. Pamiętajmy, że masy jest sporo wiec również sporo dajemy przypraw. Do całości dodajemy też skrobię z wody odciśniętej z tartych ziemniaków. Najlepiej zebrać ją z powierzchni wody łyżką i dorzucić do masy. Dokładnie wszystko mieszamy. Odważnym polecam posmakowanie surowej masy i ewentualne dodatkowe doprawienie.
  5. Formę do pieczenia smarujemy masłem i wysypujemy bułka tartą. Nakładamy i wyrównujemy masę. Wierzch delikatnie posypujemy bułką tartą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 1,5 godziny. Polecam zaglądanie do piekarnika co pół godziny. Może się bowiem zdarzyć tak, że babka przypiecze nam się z góry, a w środku będzie surowa. Wówczas należy ją przykryć folia aluminiową i tak piec do uzyskania pożądanego efektu. Dłuższy czas pieczenia może wynikać z gabarytów foremki, rodzaju piekarnika czy gatunku ziemniaków- sprawdzamy to za pomocą patyczka.
  6. Po wyjęciu z piekarnika dajmy babce nieco ostygnąć – wówczas nie powinno być problemów z krojeniem. Najlepsza jest następnego dnia, odsmażona na patelni.

    babka ziemniaczana dobra

Komentarzy: 2

  1. Podobną robił dawniej mój dziadk.Niestety znałam to tylko z opowieści mamy aż któregoś dnia zrobiła sama w domu.Od tego czasu często gości na naszym stole.Pycha!

  2. Świetny przepis, babka wygląda bardzo apetycznie. Właśnie takie regionalne smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)

    Karolina z e-turysta.net 27/09/2016 o 10:48 Odpowiedz

Odpowiedz