Składniki
- mąka pszenna 375 g
- drożdże instant 1 opakowanie (7 g)
- ciepłe mleko 250 ml
- jajko 3 sztuka
- masło 60 g
- cukier 1 łyżeczka
- cebula 1 kg
- kwaśna śmietana 400 g
- żółty tarty ser 125 g
- czosnek 2 ząbki
- sól, pieprz do smaku
- mielony kminek 1 łyżeczka
- gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
Zwiebelkuchen to nic innego jak drożdżowy placek z cebulą. Świetny na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do piwa – przetestowaliśmy podczas Euro. Jeśli jesteście mięsożercami, dodajcie również boczku. Ten placek kojarzony jest głównie z niemieckim rejonem Schwarzwaldu. Jada się go najczęściej jesienią, gdy pozostają po lecie spore zapasy cebuli.
- W misce wymieszaj mąkę, drożdże, ciepłe mleko, 1 jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie zacznij rękoma wyrabiać ciasto (jak na pizzę). Gdyby zbyt mocno się kleiło, dodaj jeszcze trochę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odstaw do wyrośnięcia.
- Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Smaż razem na małym ogniu uważając żeby nie przypalić. Cebula ma być miękka, ale nie przyrumieniona. Przypraw ją mielonym kminkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
- Pomieszaj śmietanę z 2 jajkami, tartym serem, solą i pieprzem.
- Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w blaszce również na bokach. Na cieście rozłóż równomiernie usmażoną cebulę i zalej masą jajeczno – śmietanową. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30-40 minut. Smacznego!
Brak komentarzy