Zwiebelkuchen – niemiecki placek cebulowy

  • 60 minut
  • 13 składników
94%
  • Nakryć 8
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 375 g
  • drożdże instant 1 opakowanie (7 g)
  • ciepłe mleko 250 ml
  • jajko 3 sztuka
  • masło 60 g
  • cukier 1 łyżeczka
  • cebula 1 kg
  • kwaśna śmietana 400 g
  • żółty tarty ser 125 g
  • czosnek 2 ząbki
  • sól, pieprz do smaku
  • mielony kminek 1 łyżeczka
  • gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki

 Zwiebelkuchen to nic innego jak drożdżowy placek z cebulą. Świetny na ciepło i na zimno. Bardzo dobrze sprawdza się jako dodatek do piwa – przetestowaliśmy podczas Euro. Jeśli jesteście mięsożercami, dodajcie również boczku. Ten placek kojarzony jest głównie z niemieckim rejonem Schwarzwaldu. Jada się go najczęściej jesienią, gdy pozostają po lecie spore zapasy cebuli.


 

  1. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, ciepłe mleko, 1 jajko, rozpuszczone i ostudzone masło, 1 łyżeczkę cukru i 1 łyżeczkę soli. Następnie zacznij rękoma wyrabiać ciasto (jak na pizzę). Gdyby zbyt mocno się kleiło, dodaj jeszcze trochę mąki. Gdy ciasto będzie już gładkie i elastyczne, odstaw do wyrośnięcia.
  2. Cebule obierz i pokrój w cienkie pióra. Czosnek obierz i pokrój w plasterki. Smaż razem na małym ogniu uważając żeby nie przypalić. Cebula ma być miękka, ale nie przyrumieniona. Przypraw ją mielonym kminkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem.
  3. Pomieszaj śmietanę z 2 jajkami, tartym serem, solą i pieprzem.
  4. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj i ułóż w blaszce również na bokach. Na cieście rozłóż równomiernie usmażoną cebulę i zalej masą jajeczno – śmietanową. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz około 30-40 minut. Smacznego!

 

zwibelkuchen

Like 17 Dislike 1

Brak komentarzy

Odpowiedz