Składniki
- filety z dorsza 2 sztuki
- młode ziemniaki kilka sztuk
- mrożony groszek 1 szklanka
- naturalny gęsty jogurt grecki 1 mały kubek
- pikantne marynowane korniszony kilka sztuk
- kapary z zalewy 2 łyżki
- cebula 1 mała sztuka
- mąka pszenna 1 szklanka
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- jasne piwo 1 butelka
- sól, pieprz do smaku
- cytryna 1 sztuka
- masło odrobina
- olej do głębokiego smażenia
Miesiąc temu rozpoczęło się piłkarskie święto – Euro 2016. W tym samym czasie wraz z moim narzeczonym Michałem zainaugurowaliśmy nowy okazjonalny cykl na blogu, który nosił tytuł „Nie było spalonego!”. W każdym z wpisów pojawiła się receptura na coś pysznego. Aby nie umknęły nam te pyszności, którymi mogliśmy się raczyć przez ostatni miesiąc postanowiłam, że przepisy pojawią się również na stronie głównej. Oto pierwszy z nich! Pyszne, klasyczne angielskie Fish & Chips wraz z przepysznym nieco odmienionym i moim ulubionym sosem tatarskim!
- Zacznij od przygotowania sosu. Korniszony, kapary i cebulę drobno posiekaj i wymieszaj z gęstym jogurtem greckim. Dopraw solą, pieprzem i odrobiną cytryny. Odstaw do lodówki.
- Młode ziemniaki dobrze wyszoruj (nie obieraj) i pokrój na ćwiartki. Wymieszaj je z łyżką oleju i odrobiną soli. Zrób to dokładnie dłońmi, tak aby każdy ziemniak był obtoczony w oleju. Ułóż na blaszce i piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni kilkanaście minut. Tak aby w środku były miękkie, a na zewnątrz chrupiące.
- W czasie gdy ziemniaki się pieką ugotuj groszek w osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, odcedź go. W tym samym garnku rozgrzej łyżkę masła i wrzuć z powrotem groszek. Smaż około 2 minuty. Przypraw świeżo mielonym pieprzem i odstaw.
- Rybę umyj i osusz. Posól, popieprz i skrop sokiem z cytryny, a następnie obsyp z dwóch stron mąką. Przygotuj ciasto. Do miski wsyp mąkę, szczyptę soli oraz proszek do pieczenia. Cały czas mieszając dolewaj powoli piwo, to co zostanie wypij. ;) Ciasto powinno być bardziej gęste niż to na naleśniki. Dokładnie wymieszaj aby nie było żadnych grudek. Na głębokiej patelni rozgrzej olej (powinno być na tyle dużo, aby ryba była w nim zanurzona w całości, albo chociaż do połowy). Rybę obtocz w piwnym cieście i wkładaj na dobrze rozgrzany olej. Smaż z każdej strony przez chwilę. Ciasto musi się ładnie zrumienić.
- Rybę podaj z ziemniakami, sosem tatarskim i podgrzanym groszkiem. Smacznego!
Brak komentarzy