Jaglane pancakes

  • 30 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • kasza jaglana 100g
  • mąka kukurydziana (skrobia) około 1 szklanki
  • mleko (może być roślinne) około 1 i 1/2 szklanki
  • wiórki kokosowe 2 łyżki
  • jajko 1 sztuka
  • cukier brązowy 2 łyżki
  • ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki + do smażenia

Wzięłam sobie do serca Wasze prośby i na blogu pojawia się coraz więcej przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. A jak wiemy można z niej zrobić prawie wszystko, zatem przepisy się nie kończą. Na słodko, na wytrawnie, gotowana, pieczona… Dziś mam dla Was szybkie pankejki, albo jak kto woli placki z kaszy jaglanej. Świetnie smakują na ciepło i zimno. Przetestowaliśmy je w lunchboxie, gdzie świetnie się sprawdzają polane syropem klonowym lub naturalnym jogurtem. Można podać je również klasycznie z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Wszystko zależy od Was.


  1. Ugotuj i ostudź kasze jaglaną.
  2. Do zimnej kaszy dodaj mleko, mąkę kukurydzianą, jajko, 2 łyżki oleju, cukier i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko ręcznym blenderem. Konsystencja powinna być gęstsza niż ciasta na naleśniki.
  3. Następnie dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj je łyżką w ciasto.
  4. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabieraj ciasto i wylewaj na nią pankejki. Smaż z dwóch stron na małym ogniu. Smacznego!

 

pankejki jaglane

Brak komentarzy

Odpowiedz