Składniki
- kasza jaglana 100g
- mąka kukurydziana (skrobia) około 1 szklanki
- mleko (może być roślinne) około 1 i 1/2 szklanki
- wiórki kokosowe 2 łyżki
- jajko 1 sztuka
- cukier brązowy 2 łyżki
- ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki + do smażenia
Wzięłam sobie do serca Wasze prośby i na blogu pojawia się coraz więcej przepisów z kaszą jaglaną w roli głównej. A jak wiemy można z niej zrobić prawie wszystko, zatem przepisy się nie kończą. Na słodko, na wytrawnie, gotowana, pieczona… Dziś mam dla Was szybkie pankejki, albo jak kto woli placki z kaszy jaglanej. Świetnie smakują na ciepło i zimno. Przetestowaliśmy je w lunchboxie, gdzie świetnie się sprawdzają polane syropem klonowym lub naturalnym jogurtem. Można podać je również klasycznie z cukrem pudrem lub ulubioną konfiturą. Wszystko zależy od Was.
- Ugotuj i ostudź kasze jaglaną.
- Do zimnej kaszy dodaj mleko, mąkę kukurydzianą, jajko, 2 łyżki oleju, cukier i ekstrakt waniliowy. Zmiksuj wszystko ręcznym blenderem. Konsystencja powinna być gęstsza niż ciasta na naleśniki.
- Następnie dodaj wiórki kokosowe i wmieszaj je łyżką w ciasto.
- Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Łyżką nabieraj ciasto i wylewaj na nią pankejki. Smaż z dwóch stron na małym ogniu. Smacznego!
Brak komentarzy