Botwinka na mleku kokosowym

  • 40 minut
  • 18 składników
88%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • botwinka pęczek
  • burak 1 średni
  • marchewka 1 średnia
  • pietruszka 1 średnia
  • świeży imbir kawałek (około2 cm)
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • czosnek 2 ząbki
  • oliwa do smażenia
  • mielona kolendra 1 łyżeczka
  • mielony kmin rzymski 1 łyżeczka
  • ocet ryżowy 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • bulion warzywny 1,5l
  • mleko kokosowe 1 puszka (400ml)
  • szczypiorek do posypania

Zwykła botwinka już się Wam znudziła? Spróbujcie ją „stjuningować” dodając mleko kokosowe! Ten prosty zabieg odmieni oklepaną „królową wiosennych zup”. Dodatek imbiru nada jej świeżości, a chili i kmin rzymski charakteru. Pycha!

  1. Imbir i czosnek obieramy, z ostrej papryki wyciągamy pestki. Wszystko drobno siekamy i smażymy około 2 minuty w garnku w którym będziemy robili zupę.
  2. Warzywa obieramy i kroimy w drobną kostkę, botwinkę dokładnie myjemy i również siekamy. Dorzucamy wszystkie warzywa do garnka i dusimy razem około 15 minut.
  3. Po tym czasie dolewamy bulion, mleko kokosowe, dodajemy przyprawy i gotujemy aż warzywa zmiękną. Posypujemy szczypiorkiem i podajemy. Smacznego!botwinka

komentarze 4

Odpowiedz