Paella z owocami morza

  • 45 minut
  • 18 składników
92%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 35 min

Składniki

  • ryż do paelli np. arborio, calasparra lub carnaroli 300 g
  • bulion z dodatkiem szafranu lub kurkumy 1 l
  • mieszanka mrożonych owoców morza około 2 garście
  • papryka żółta 1/2 sztuki
  • papryka czerwona 1/2 sztuki
  • papryka zielona 1/2 sztuki
  • mrożony groszek 1/2 kubka
  • cebula 1 duża
  • czosnek 4 ząbki
  • pomidor 1 duży
  • koncentrat pomidorowy 1 łyżka
  • białe wytrawne wino (najlepeij hiszpańskie) 1/2 szklanki
  • słodka papryka 1 łyżeczka
  • słodka wędzona papryka 1 łyżeczka
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek do smaku
  • cytryna do podania

Mimo, że nie jestem już od wielu lat uczennicą, uwielbiam wakacje! Stragany uginające się pod ciężarem sezonowych świeżych owoców i warzyw. Wszystko kolorowe i zachęcające do zjedzenia. Co chwilę jakiś wyjazd i możliwość smakowania nowych potraw. Jesienią i zimą nie ma aż takich możliwości. Paella pachnąca morzem kojarzy mi się nadzwyczajnie z latem i wakacjami. Do tego kieliszek zimnego prosecco! Tak właśnie według mnie smakują wakacje! Spróbujecie?


  1. Rozmroź owoce morza
  2. Papryki i cebule pokrój w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki.
  3. Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
  4. Specjalną patelnię do paelli lub zwykła patelnię rozgrzej, dodaj oliwę lub olej, cebule, papryki i czosnek. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidora i trochę soli i smaż jeszcze z 3 minuty.
  5. Dodaj koncentrat pomidorowy, papryki w proszku i wino. Wszystko dobrze pomieszaj i odparuj przez około 3 minuty.
  6. Dodaj ryż, dokładnie go wmieszaj i smaż jeszcze na wolnym ogniu kolejne 2 minuty.
  7. Dodaj gorący bulion, wymieszaj i gotuj około 8 minut. W tym czasie już nie mieszaj!
  8. Po tym czasie ułóż na wierzchu paelli owoce morza (nadal nie mieszaj) oraz mrożony groszek, przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj jeszcze około 6 minut.
  9. Po tym czasie odstaw patelnię z ognia na jakieś dodatkowe 3 minuty, ale nie odkrywaj folii.
  10. W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki. Zmieszaj ją z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i 1/4 szklanki oliwy lub oleju. Można dodać też soli i pieprzu.
  11. Odkryj paellę, polej mieszanką natki i czosnku. Podawaj z cytryną!

 

paella

Like 12 Dislike 1

Brak komentarzy

Odpowiedz