Składniki
- ryż do paelli np. arborio, calasparra lub carnaroli 300 g
- bulion z dodatkiem szafranu lub kurkumy 1 l
- mieszanka mrożonych owoców morza około 2 garście
- papryka żółta 1/2 sztuki
- papryka czerwona 1/2 sztuki
- papryka zielona 1/2 sztuki
- mrożony groszek 1/2 kubka
- cebula 1 duża
- czosnek 4 ząbki
- pomidor 1 duży
- koncentrat pomidorowy 1 łyżka
- białe wytrawne wino (najlepeij hiszpańskie) 1/2 szklanki
- słodka papryka 1 łyżeczka
- słodka wędzona papryka 1 łyżeczka
- natka pietruszki 1/2 pęczka
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek do smaku
- cytryna do podania
Mimo, że nie jestem już od wielu lat uczennicą, uwielbiam wakacje! Stragany uginające się pod ciężarem sezonowych świeżych owoców i warzyw. Wszystko kolorowe i zachęcające do zjedzenia. Co chwilę jakiś wyjazd i możliwość smakowania nowych potraw. Jesienią i zimą nie ma aż takich możliwości. Paella pachnąca morzem kojarzy mi się nadzwyczajnie z latem i wakacjami. Do tego kieliszek zimnego prosecco! Tak właśnie według mnie smakują wakacje! Spróbujecie?
- Rozmroź owoce morza
- Papryki i cebule pokrój w drobną kostkę. 2 ząbki czosnku pokrój w plasterki.
- Pomidora sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę.
- Specjalną patelnię do paelli lub zwykła patelnię rozgrzej, dodaj oliwę lub olej, cebule, papryki i czosnek. Smaż na średnim ogniu około 5 minut. Po tym czasie dodaj pomidora i trochę soli i smaż jeszcze z 3 minuty.
- Dodaj koncentrat pomidorowy, papryki w proszku i wino. Wszystko dobrze pomieszaj i odparuj przez około 3 minuty.
- Dodaj ryż, dokładnie go wmieszaj i smaż jeszcze na wolnym ogniu kolejne 2 minuty.
- Dodaj gorący bulion, wymieszaj i gotuj około 8 minut. W tym czasie już nie mieszaj!
- Po tym czasie ułóż na wierzchu paelli owoce morza (nadal nie mieszaj) oraz mrożony groszek, przykryj patelnię folią aluminiową i gotuj jeszcze około 6 minut.
- Po tym czasie odstaw patelnię z ognia na jakieś dodatkowe 3 minuty, ale nie odkrywaj folii.
- W międzyczasie posiekaj natkę pietruszki. Zmieszaj ją z przeciśniętymi przez praskę dwoma ząbkami czosnku i 1/4 szklanki oliwy lub oleju. Można dodać też soli i pieprzu.
- Odkryj paellę, polej mieszanką natki i czosnku. Podawaj z cytryną!
Brak komentarzy