Makaron chow mein z miso i łososiem

  • 25 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • filet z łososia bez skóry 200g
  • makaron chow mein 200g
  • olej 2 łyżki
  • ostra papryczka 1 mała sztuka
  • świeży tarty imbir 2 łyżeczki
  • pasta miso 2 łyżki
  • sos sojowy 2 łyżki
  • skórka starta z limonki 1 sztuka
  • sok z limonki 1/2 sztuki
  • cukier 1/2 łyżeczki
  • szczypiorek 2 łyżki
  • prażony sezam 2 łyżki
  • olej sezamowy 1 łyżeczka
  • natka pietruszki do posypania
To nie jest danie z diety… ale myślę, że nie jest jakieś nadzwyczaj niezdrowe i tłuste. ;) Dostałam od Gosi z Mlecznej Krowy niezły zapas pasty miso. Chwila zastanowienia co z niej zrobić i oto jest – makaron chow mein z dodatkiem świeżego fileta z łososia. Dodając pastę trzeba uważać żeby nie „przedobrzyć” i nie dać jej zbyt wiele. Danie będzie wtedy zjadliwe, ale bardzo słone. Składniki podaję na dwie porcje. /źródło/

  1. Makaron przygotowujemy według wytycznych z opakowania.
  2. Łososia kroimy na małe kawałki.  Na patelni lub w woku podgrzewamy olej, dodajemy papryczkę i imbir. Chwilę smażymy.
  3. Następnie dodajemy pastę miso, sos sojowy skórkę i sok z limonki oraz cukier. Mieszając podgrzewamy na małym ogniu aż składniki się połączą.
  4. Dodajemy łososia i smażymy go kilka minut. Następnie na patelnie dokładamy makaron, szczypiorek i prażony sezam. Dokładnie i delikatnie wszystko mieszamy, aby łosoś się nie rozpadł. Podajemy skropione odrobiną oleju sezamowego i posypane natką pietruszki.

chow-mein

komentarze 2

Odpowiedz