Składniki
- bulion warzywny około 1 i 1/2l
- pieczarki około 15 maleńskich sztuk
- cebula 1 średnia
- czosnek 3 ząbki
- ziemniaki 2 średnie
- marchewka 1 średnia
- pietruszka 1 średnia
- seler 1/4 średniej bulwy
- por 1/4 średniej sztuki
- liście laurowe 2 sztuki
- ziele angielskie 4 kulki
- serek śmietankowy topiony 3 trójkąty
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- natka pietruszki do posypania
Właściwie to tej zupy nigdy wcześniej nie robiłam. Pieczarkowa to popisowa zupa mojej „teściowej”. Szczerze mówiąc wolę pieczarki w jakiejś innej postaci. W knajpie nigdy jej nie zamawiam, bo zawsze jest coś ciekawszego. W tym przepisie najlepiej sprawdzą się bardzo małe pieczarki, które będzie można pokroić w cienkie plasterki.
- Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
- W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
- Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
- Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek). Dolewamy do zupy. Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.
Wygląda pysznie, pieczarkowej nigdy nie jadłam :)
apetyczna zupka :)
Wyszla pyszna z tym serkiem:-)
Cieszę się, że smakowała :)
Dzisiaj dopiero robię , może jakieś porady czy coś . ? :)
Nie wiem co można doradzić, to bardzo prosta zupa ;) Może tyle, żeby pieczarki smażyć na średnim ogniu. Aby nie przypaliły się, a zaczęły puszczać wodę, która potem powinna odparować. Powodzenia :)
trzeba te pieczarki smażyc ,?
Wszystko dokładnie jest opisane wyżej w przepisie. :)
Ile czasu robi się taką zupkę ?
Tyle, ile gotują się warzywa.
„Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu,”
Myślę że powinno (bez cebuli i pieczarek).
Bo jak by robić według przepisu to ziemniaków nigdy byśmy nie dodali.
W dalszej części przepisu jest dokładnie napisane, co i w którym momencie zrobić z ziemniakami. Nawias „(bez ziemniaków i pieczarek)” uściśliłam i zmieniałam na „(marchew, pietruszka, seler, por)”. Pozdrawiam.
pycha ;)