Składniki
- olej kokosowy 2 łyżki
- czosnek 2 ząbki
- cebula 1 sztuka
- marchewka (opcjonalnie) 1 średnia
- kurkuma 1/2 łyżeczki
- garam masala 1 łyżeczka
- chilli 1/2 łyżeczki
- mielony kminek 1/2 łyżeczki
- passata pomidorowa 500g
- soczewica czerowna sucha 175g
- sok z cytryny 2 łyżeczki
- bulion warzywny około 1l
- mleko kokosowe 300ml
- świeża kolendra do posypania
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- cukier do smaku
Zupa dahl jest jedną z naszych ulubionych. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Ma niewiele składników (poza przyprawami), ale jest bardzo sycąca. Idealnie sprawdza się, gdy za oknem nie jest najcieplej. Do mojej wersji zupy dodałam również jedną niewielką pokrojoną w kostkę marchewkę, choć w oryginalnej dahl nie powinna się znaleźć .
- W dużym garnku o grubym dnie (w którym będziemy gotowali zupę) roztopić olej kokosowy i przesmażyć posiekaną drobno cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem oraz drobno pokrojoną marchewką (jeśli używamy).
- Dodać przyprawy (kurkumę, garam masale, chilli, mielony kminek) i szybko mieszając podgrzewać jeszcze około 30 sekund. Dodać passatę pomidorową, soczewicę, sok z cytryny, mleko kokosowe i połowę wywaru warzywnego.
- Gotować około 25-30 minut na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. W miarę, gdy soczewica będzie chłonęła płyn dolewać resztę wywaru.
- Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na końcu posypujemy świeżą kolendrą gotową zupę.
Brak komentarzy