Zupa dahl

  • 35 minut
  • 19 składników
100%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • olej kokosowy 2 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • cebula 1 sztuka
  • marchewka (opcjonalnie) 1 średnia
  • kurkuma 1/2 łyżeczki
  • garam masala 1 łyżeczka
  • chilli 1/2 łyżeczki
  • mielony kminek 1/2 łyżeczki
  • passata pomidorowa 500g
  • soczewica czerowna sucha 175g
  • sok z cytryny 2 łyżeczki
  • bulion warzywny około 1l
  • mleko kokosowe 300ml
  • świeża kolendra do posypania
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier do smaku
Zupa dahl jest jedną z naszych ulubionych. Bardzo aromatyczna i rozgrzewająca. Ma niewiele składników (poza przyprawami), ale jest bardzo sycąca. Idealnie sprawdza się, gdy za oknem nie jest najcieplej. Do mojej wersji zupy dodałam również jedną niewielką pokrojoną w kostkę marchewkę, choć w oryginalnej dahl nie powinna się znaleźć .

  1. W dużym garnku o grubym dnie (w którym będziemy gotowali zupę) roztopić olej kokosowy i przesmażyć posiekaną drobno cebulę wraz ze zmiażdżonym czosnkiem oraz drobno pokrojoną marchewką (jeśli używamy).
  2. Dodać przyprawy (kurkumę, garam masale, chilli, mielony kminek) i szybko mieszając podgrzewać jeszcze około 30 sekund. Dodać passatę pomidorową, soczewicę, sok z cytryny, mleko kokosowe i połowę wywaru warzywnego.
  3. Gotować około 25-30 minut na wolnym ogniu, aż soczewica będzie miękka. W miarę, gdy soczewica będzie chłonęła płyn dolewać resztę wywaru.
  4. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Na końcu posypujemy świeżą kolendrą gotową zupę.

    zupa dahl gotowa

Brak komentarzy

Odpowiedz