Snickers jaglany z karmelem daktylowym

  • 30 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ugotowana kasza jaglana 1/2 woreczka
  • mleko (roślinne lub krowie) 1/2 szklanki
  • laska wanilii 1/2
  • golden syrop lub miód 1 łyżka
  • daktyle 3/4 szklanki
  • orzeszki ziemne solone 4 łyżki
  • czekolada mleczna lub gorzka 1/2 tabliczki

Snickers jaglany z karmelem daktylowym, to szybki i zdrowy deser. O zdrowotnych właściwościach jaglanki chyba nie muszę nikogo przekonywać. Jeśli kilka składników przygotujecie wcześniej, będzie naprawdę szybki w wykonaniu. Najlepiej zacząć od przygotowania daktyli, bo one potrzebują najwięcej czasu.  Warto też wcześniej ugotować kaszę.


  1. Zacznij od przygotowania karmelu. Daktyle zalej wrzątkiem, tak by całe były przykryte i odstaw na godzinę. Po tym czasie odsącz je, ale pozostaw wodę. Zmiksuj na gładką masę i w razie konieczności (gdyby masa była zbyt gęsta) dolej trochę wody z moczenia.
  2. W małym rondelku umieść ugotowaną kaszę jaglaną, mleko, ziarenka z połowy laski wanilii oraz golden syrop lub miód. Podgrzewaj moment aż składniki się połączą. Następnie zmiksuj wszystko na gładką masę i ostudź.
  3. Solone orzeszki ziemne potłucz na mniejsze części w moździerzu.
  4. W małych słoiczkach lub miseczkach w których będziesz serwowała deser umieść na dnie trochę orzechów, na nie nałóż karmel daktylowy, następnie warstwę kaszy jaglanej.
  5. W kąpieli wodnej roztop czekoladę i jeszcze ciepłą i lejącą wylej na wierzch deserów. Górę deserów posyp resztą orzechów. Wstaw do lodówki. Deser będzie gotowy, gdy czekolada zastygnie.
  6. Smacznego!

 

snicers jaglany

komentarze 4

  1. Mam jakiegoś pecha do jaglanych deserów (żaden nie wyszedł mi tak jak go sobie wyobrażałam ;)), ale ten wygląda tak smacznie, że chyba znowu się skuszę na próbę :)

Odpowiedz