Gözleme

  • 30 minut
  • 8 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 20 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • mąka pszenna 250g + do podsypywania
  • gęsty jogurt grecki 220g
  • sól 1 łyżeczka
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • świeży szpinak około 150g
  • ser feta 1/2 kostki
  • cebula 1 średnia
  • pieprz do smaku
Nigdy nie byłam w Turcji…nigdy również ten kraj nie był w kręgu moich zainteresowań. Nie znam się także na kuchni tureckiej…właściwie to wiem jedynie, że kebab jest od nich ;)

Przeglądając zagraniczne blogi kulinarne kilka razy natrafiłam na to danie. Wrzuciłam „do ulubionych” i tak przeleżał pomysł na gözleme do dzisiaj. To świetna propozycja na ciepłą kolację. Zadziwiająco szybkie wykonanie, choć w sumie nie powinno mnie to dziwić, skoro danie to podobno bardzo często można spotkać na ulicznych kramach.

Polecam, bo efekt pozytywnie mnie zaskoczył. Jest po prostu pyszne! Przepis na ciasto pochodzi stąd i stąd. Farsz nieco „ulepszyłam”, czyli zrobiłam po swojemu ;) Podane składniki starczą na 4 placki. Podobno oryginalne ciasto wykonuje się bez dodatku jogurtu, używając jedynie wody. Nie jadłam i nie robiłam innej wersji, ale ta naprawdę przypadła mi do gustu.

  1. Zaczynamy od farszu, aby przestygł zanim włożymy go do ciasta. Pokrojoną w kostkę cebulę szklimy na oliwie. Dodajemy szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość i odparujemy wodę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy również pokrojoną w kostkę fetę i jeszcze chwilę trzymamy na ogniu. Możemy przy pomocy widelca nieco ją rozdrobnić. Gotowy farsz doprawiamy i studzimy.
  2. Do mąki dodajemy sól oraz proszek do pieczenia i jogurt. Zagniatamy ciasto, robi się to bardzo szybko :). Gdyby zbyt mocno kleiło się do rąk, dodajemy jeszcze trochę mąki. Odstawiamy na 15 minut.
  3. Po tym czasie dzielimy kule z ciasta na 4 części. Każdą z części bardzo cienko rozwałkowujemy. Na środku każdego placka układamy farsz i składamy go w coś na kształt koperty (wszystkie krawędzie do środka). Dociskamy żeby się skleiło i aby farsz nam „nie uciekł”.
  4. Na patelni rozgrzewamy oliwę lub olej i smażymy na średnim ogniu z dwóch stron do zrumienienia. Tu uwaga – placki smażą się bardzo szybko, trzeba pilnować aby ich nie przypalić.

gozleme2_nowe

komentarze 2

Odpowiedz