zupa

Zupa pieczarkowa

  • 40 minut
  • 17 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • bulion warzywny około 1 i 1/2l
  • pieczarki około 15 maleńskich sztuk
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • ziemniaki 2 średnie
  • marchewka 1 średnia
  • pietruszka 1 średnia
  • seler 1/4 średniej bulwy
  • por 1/4 średniej sztuki
  • liście laurowe 2 sztuki
  • ziele angielskie 4 kulki
  • serek śmietankowy topiony 3 trójkąty
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki do posypania
Właściwie to tej zupy nigdy wcześniej nie robiłam. Pieczarkowa to popisowa zupa mojej „teściowej”. Szczerze mówiąc wolę pieczarki w jakiejś innej postaci. W knajpie nigdy jej nie zamawiam, bo zawsze jest coś ciekawszego.  W tym przepisie najlepiej sprawdzą się bardzo małe pieczarki, które będzie można pokroić w cienkie plasterki.

  1. Pokrojone warzywa (marchew, pietruszka, seler, por) wrzucamy do gotującego się bulionu, dodajemy liść laurowy i ziele angielskie.
  2. W tym samym czasie pokrojoną w drobną kostkę cebulę szklimy na maśle, dodajemy pokrojone pieczarki. Gdy odparuje woda, dorzucamy pokrojony w plasterki czosnek i jeszcze chwilę dusimy.
  3. Gdy warzywa w bulionie zaczną nieco mięknąć, dodajemy pokrojone ziemniaki i zawartość patelni (pieczarki z cebulą i czosnkiem). Gotujemy do miękkości ziemniaków.
  4. Zabielamy serkami topionymi (do dużego kubka odlewamy nieco gorącej zupy i rozpuszczamy w niej serki, warto pomóc sobie trzepaczką/rózgą, aby pozbyć się grudek). Dolewamy do zupy. Doprawiamy i posypujemy natką pietruszki.

 

zupa


Komentarzy: 13

    • Nie wiem co można doradzić, to bardzo prosta zupa ;) Może tyle, żeby pieczarki smażyć na średnim ogniu. Aby nie przypaliły się, a zaczęły puszczać wodę, która potem powinna odparować. Powodzenia :)

  1. „Pokrojone warzywa (bez ziemniaków i pieczarek) wrzucamy do gotującego się bulionu,”
    Myślę że powinno (bez cebuli i pieczarek).
    Bo jak by robić według przepisu to ziemniaków nigdy byśmy nie dodali.

    • W dalszej części przepisu jest dokładnie napisane, co i w którym momencie zrobić z ziemniakami. Nawias „(bez ziemniaków i pieczarek)” uściśliłam i zmieniałam na „(marchew, pietruszka, seler, por)”. Pozdrawiam.

Odpowiedz Kamciss Anuluj