krem z białych warzyw

Krem z białych warzyw ze szpinakiem i pęczakiem

  • 40 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min
  • Course

Składniki

  • ziemniaki 5 dużych
  • seler korzeń 1 średni
  • pietruszka korzeń 2 sztuki
  • kalarepa 1 średnia
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 2 ząbki
  • szpinak mrożony brykiet 4 sztuki (kulki)
  • kasza pęczak (sucha) około 1/2 szklanki
  • bulion warzywny około 1,5l
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • cukier szczypta do smaku
  • sok z cytryny (opcjonalnie) odrobina do smaku
  • olej odrobina do smażenia

Jest jesień – są zupy! Na naszym stole prawie codziennie. Gęste, sycące i rozgrzewające – takie lubimy najbardziej. Oprócz szablonowych klasyków takich jak pomidorówka, ogórkowa, szczawiowa czy krupnik warto pokombinować i stworzyć coś zupełnie nowego. Nie bójcie się łączyć składników. Dodawajcie do zup kasze, makarony, pełnoziarniste grzanki. Taki bogaty talerz sprawi, że drugie danie nie będzie już potrzebne. Do dzieła! Jeśli jednak nie macie ochoty na krem z białych warzyw, to koniecznie sprawdźcie inne przepisy na moim blogu.


  1. Wszystkie warzywa obierz i pokrój w średnią kostkę. W garnku w którym będziesz gotował zupę rozgrzej odrobinę oleju i smaż na nim warzywa około 10 minut, często całość mieszając. Następnie dolej bulion warzywny, w takiej ilości, aby jedynie przykrył warzywa. Gotuj około 15 minut, aż wszystko zmięknie.
  2. W tym samym czasie w drugim małym garnuszku ugotuj pęczak. Pół szklanki kaszy na szklankę osolonej wody. Jeśli będzie taka potrzeba możesz dolać jeszcze trochę wody.
  3. Gdy warzywa będą miękkie, zestaw garnek z ognia i dokładnie całość zmiksuj. Jeśli zupa będzie za gęsta – dolej jeszcze gorącego bulionu. Postaw garnek znowu na małym ogniu i dodaj zamrożony szpinak. Brykiety bardzo szybko się rozmrożą. Gotuj jeszcze przez moment i dopraw zupę. Podawaj z ugotowanym pęczakiem!

 

krem z białych warzyw

Komentarzy: 4

  1. Cytryna ,to jest jednak to coś…, co pozostaje w pamięci smaku tej zupy na dłuuugo. Dodałam szpinaku świeżego i wyszło….przepysznie! W domu się nią zajadają!:)

Odpowiedz