Wegetariańskie spaghetti bolognese

  • 20 minut
  • 18 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • granulat sojowy 1 szklanka
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • pomidory krojone lub całe 1 puszka
  • passata pomidorowa 3-5 łyżek
  • wytrawne wino czerwone 1/2 szklanki (opcjonalnie)
  • seler naciowy 3 łodygi
  • słodka papryka 2 łyżeczki
  • słodka wędzona papryka (opcjonalnie) 1 łyżeczka
  • sos Worcester (opcjonalnie) 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa szczypta
  • cynamon szczypta
  • suszone oregano 2 łyżeczki
  • suszona bazylia 1 łyżeczka
  • cukier szczypta
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • oliwa do smażenia

Przedstawiam przepis na imitację (bardzo smaczną) klasycznego spaghetti bolognese. Zamiast mielonego mięsa używamy granulatu sojowego. Cała reszta składników jest taka sama jak w klasycznym sosie bolońskim. Jeśli miałabym wybierać między wersją mięsną a wegetariańską, to ta druga wygrywa.

 

  1. W czasie gdy gotuje się makaron, szklimy na patelni pociętą w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony seler naciowy.
  2. Zalewamy wrzątkiem granulat sojowy i odstawiamy na kilka minut.
  3. Do cebuli dodajemy pomidory i gotujemy aż rozpadną się nieco, a sos się zredukuje i zagęści. Dolewamy passatę.
  4. Odlewamy wodę z granulatu sojowego i dorzucamy go do sosu pomidorowego. Chwilę jeszcze gotujemy, aby smaki się połączyły.
  5. Przyprawiamy.
  6. Gotowym sosem polewamy makaron i jeśli lubimy posypujemy serem.

3

komentarze 3

Odpowiedz