Składniki
- granulat sojowy 1 szklanka
- cebula 1 średnia
- czosnek 3 ząbki
- pomidory krojone lub całe 1 puszka
- passata pomidorowa 3-5 łyżek
- wytrawne wino czerwone 1/2 szklanki (opcjonalnie)
- seler naciowy 3 łodygi
- słodka papryka 2 łyżeczki
- słodka wędzona papryka (opcjonalnie) 1 łyżeczka
- sos Worcester (opcjonalnie) 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa szczypta
- cynamon szczypta
- suszone oregano 2 łyżeczki
- suszona bazylia 1 łyżeczka
- cukier szczypta
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- oliwa do smażenia
Przedstawiam przepis na imitację (bardzo smaczną) klasycznego spaghetti bolognese. Zamiast mielonego mięsa używamy granulatu sojowego. Cała reszta składników jest taka sama jak w klasycznym sosie bolońskim. Jeśli miałabym wybierać między wersją mięsną a wegetariańską, to ta druga wygrywa.
- W czasie gdy gotuje się makaron, szklimy na patelni pociętą w kostkę cebulę, pokrojony w plasterki czosnek oraz obrany i pokrojony seler naciowy.
- Zalewamy wrzątkiem granulat sojowy i odstawiamy na kilka minut.
- Do cebuli dodajemy pomidory i gotujemy aż rozpadną się nieco, a sos się zredukuje i zagęści. Dolewamy passatę.
- Odlewamy wodę z granulatu sojowego i dorzucamy go do sosu pomidorowego. Chwilę jeszcze gotujemy, aby smaki się połączyły.
- Przyprawiamy.
- Gotowym sosem polewamy makaron i jeśli lubimy posypujemy serem.
wygląda bardzo smakowicie ;D
o tak, na pewno spróbuję! kocham makarony w każdej wersji, nie tylko wege ;)
Karolina
To tak jak ja ;) Mięso też jadam, ale sama nie przyrządzam.