Składniki
- mleko kokosowe 1 puszka
- drobna tapioka 1/2 szklanki
- cukier trzcinowy 1/4 szklanki + 2 łyżki
- wanilia 1 laska
- wiśnie mrożone Hortex 1 szklanka
- sól szczypta do smaku
Kokosowy pudding z tapioki z wiśniami – jeśli go nie spróbujecie, to nie będziecie wiedzieli jak smakuje niebo! Jestem tego pewna! Zapewniam Was również, że będzie to egzotyczna i niezapomniana wycieczka prosto w stronę lata. Założę się, że tęsknicie już za krzakami pełnymi malin, za grządkami truskawek i drzewkami uginającymi się od ciemnych wiśni. Niestety na świeże, soczyste owoce przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Jeśli jednak jesteście niecierpliwi tak jak ja, to znajdziecie wyjście z każdej sytuacji i nawet na przednówku udowodnicie swoim bliskim, że można cieszyć się smakiem wiśni w marcu.
Wasze kulinarne marzenia o lecie spełni Hortex. A dokładnie wiśnie, które wydrylował i zamroził nam w sezonie i bez których ten deser nie miałby zupełnie sensu. Egzotyczną tapiokę znajdziecie już w wielu marketach i sklepach z orientalną lub zdrową żywnością. Jest niedroga i bardzo wydajna, co gwarantuje, że będziecie do niej wracać regularnie.
Tapioka to nic innego jak skrobia otrzymana z korzenia manioku. Póki co jeszcze mało popularna u nas, a szkoda! Tym bardziej, że jest bezsmakowa, bezglutenowa, hipoalergiczna, lekkostrawna i nie zawiera cholesterolu. Odpowiednio przygotowana może być świetnym dodatkiem również do dań wytrawnych.
Kremowy, delikatny, słodki z kwaskowatym wykończeniem, a dodatkowo pełny małych jędrnych kulek – taki właśnie jest ten deser. Idealną okazją do jego wypróbowania będą nadchodzące Święta. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich najbliższych, to podpowiadam jak go zrobić.
- Pół szklanki drobnej tapioki zalej puszką dobrze zmieszanego mleka kokosowego. Odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dodaj cukier trzcinowy, ziarenka wydłubane z laski wanilii i szczyptę soli. Zagotuj całość.
- Gotuj przez około 12-15 minut na małym ogniu do czasu aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.
- W międzyczasie szklankę zamrożonych wiśni zmieszaj z 2 łyżkami cukru i gotuj w małym rondelku przez około 10 minut, aż puszczą sok.
- Gotową tapiokę przelej do pucharków (będzie lejąca, z czasem zgęstnieje). Odstaw do ostygnięcia. Gdy stężeje dodaj przestudzone wiśnie. Wstaw do lodówki na jakiś czas, podawaj schłodzone! Smacznego!
Przepis sponsorowany
Pingback: #1 Nówka Sztuka - Co Pysznego?Co Pysznego?
Wygląda cudnie! A tapioka to naprawdę niebo w gębie :))