Kokosowy pudding z tapioki z wiśniami

  • 45 minut
  • 6 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • mleko kokosowe 1 puszka
  • drobna tapioka 1/2 szklanki
  • cukier trzcinowy 1/4 szklanki + 2 łyżki
  • wanilia 1 laska
  • wiśnie mrożone Hortex 1 szklanka
  • sól szczypta do smaku

Kokosowy pudding z tapioki z wiśniami – jeśli go nie spróbujecie, to nie będziecie wiedzieli jak smakuje niebo! Jestem tego pewna! Zapewniam Was również, że będzie to egzotyczna i niezapomniana wycieczka prosto w stronę lata. Założę się, że tęsknicie już za krzakami pełnymi malin, za grządkami truskawek i drzewkami uginającymi się od ciemnych wiśni. Niestety na świeże, soczyste owoce przyjdzie nam jeszcze chwilę poczekać. Jeśli jednak jesteście niecierpliwi tak jak ja, to znajdziecie wyjście z każdej sytuacji i nawet na przednówku udowodnicie swoim bliskim, że można cieszyć się smakiem wiśni w marcu.

Wasze kulinarne marzenia o lecie spełni Hortex. A dokładnie wiśnie, które wydrylował i zamroził nam w sezonie i bez których ten deser nie miałby zupełnie sensu. Egzotyczną tapiokę znajdziecie już w wielu marketach i sklepach z orientalną lub zdrową żywnością. Jest niedroga i bardzo wydajna, co gwarantuje, że będziecie do niej wracać regularnie.

Tapioka to nic innego jak skrobia otrzymana z korzenia manioku. Póki co jeszcze mało popularna u nas, a szkoda! Tym bardziej, że jest bezsmakowa, bezglutenowa, hipoalergiczna, lekkostrawna i nie zawiera cholesterolu. Odpowiednio przygotowana może być świetnym dodatkiem również do dań wytrawnych.

Kremowy, delikatny, słodki z kwaskowatym wykończeniem, a dodatkowo pełny małych jędrnych kulek – taki właśnie jest ten deser. Idealną okazją do jego wypróbowania będą nadchodzące Święta. Jeśli chcecie zaskoczyć swoich najbliższych, to podpowiadam jak go zrobić.


  1. Pół szklanki drobnej tapioki zalej puszką dobrze zmieszanego mleka kokosowego. Odstaw na około pół godziny. Po tym czasie dodaj cukier trzcinowy, ziarenka wydłubane z laski wanilii i szczyptę soli.  Zagotuj całość.
  2. Gotuj przez około 12-15 minut na małym ogniu do czasu aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.
  3. W międzyczasie szklankę zamrożonych wiśni zmieszaj z 2 łyżkami cukru i gotuj w małym rondelku przez około 10 minut, aż puszczą sok.
  4. Gotową tapiokę przelej do pucharków (będzie lejąca, z czasem zgęstnieje). Odstaw do ostygnięcia. Gdy stężeje dodaj przestudzone wiśnie. Wstaw do lodówki na jakiś czas, podawaj schłodzone! Smacznego!

 

pudding z tapioki 1

Przepis sponsorowany

Like 10 Dislike 0

komentarze 2

  1. Pingback: #1 Nówka Sztuka - Co Pysznego?Co Pysznego?

Odpowiedz