Paella

  • 50 minut
  • 15 składników
75%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 40 min

Składniki

  • ryż do paelli np. odmiana Bomba 250g
  • kotki bulionowe rybne 2 sztuki
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 3 ząbki
  • papryka czerwona 1 sztuka
  • ostra papryczka 1 mała sztuka
  • mrożony groszek z marchewką 2 garście
  • krewetki 20 sztuk
  • pomidorki cherry 10 sztuk
  • kurkuma 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • czerwona papryka w proszku do smaku
  • cytryna do podania
Zapraszam na paellę. Ile osób tyle wersji tej hiszpańskiej potrawy. U mnie dziś warzywno-krewetkowa. Zrezygnowałam z kurczaka i chorizo ponieważ „zjadacz” mięsa nie jada. Całe szczęście jada ryby i owoce morza. Skorzystałam z bardzo fajnego rybnego bulionu w kostkach Knorra, który jakiś czas temu dostałam od Gosi z Mlecznej Krowy Kostki tego typu bez problemu można kupić w sieci. Użyłam również specjalnego okrągłoziarnistego ryżu do paelli – warto poszukać w marketach, albo będąc na wakacjach przywieźć sobie zapas. Najlepszym ryżem do paelli jest odmiana „Bomba”, mocno absorbująca bulion i smaki.
Ryż, który widać na zdjęciu niżej kupiłam w sklepie Rast. Aby nasza paella choć trochę przypominała tą „prawdziwą”; hiszpańską warto użyć również szafranu. Jako, że nie jest on najtańszy można bez większej szkody dla potrawy zastosować kurkumę. W sieci można dostać też specjalny bezsmakowy barwnik do paelli, aby potrawa miała piękny słoneczny kolor.

 

  1. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy czosnek pokrojony w plasterki i cebulę pokrojoną w kostkę. Podsmażamy aż cebula się zeszkli. Dodajemy drobno posiekaną ostrą papryczkę, pokrojoną w kostkę paprykę, pomidorki pokrojone w ćwiartki oraz groszek z marchewką. Chwilę podgrzewamy.
  2. Następnie dodajemy ryż i zalewamy połową bulionu rybnego. Dodajemy kurkumę. Doprowadzamy do wrzenia, przykrywamy patelnie i gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut.
  3. Wlewamy pozostałą część bulionu, znowu przykrywamy i czekamy aż płyn się wchłonie (znowu około 10 minut). Ryż powinien być al dente. Wrzucamy oczyszczone i rozmrożone krewetki. Podgrzewamy jeszcze kilka minut, do momentu aż krewetki nie będą już surowe.
  4. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wcześniej starajmy się nie mieszać naszego dania, a jedynie potrząsać energicznie patelnią. Jeśli paella się nieco przypali – to nawet lepiej. Ponoć właśnie taka jest najlepsza. Po ściągnięciu z ognia – zanim ją podamy, dajmy jej chwilę „odpocząć”.

paellaaaa2_nowa

 

komentarzy 6

    • No właśnie…patelnia do paelli…wczoraj cały ranek jeździłam po marketach żeby ją kupić. Nic nie znalazłam i poradziłam sobie ze zwykłą patelnią, którą miałam na stanie. :)

Odpowiedz