Składniki
- pęczek włoszczyzny 1
- czosnek 4 ząbki
- ziemniak 1 duży lub 2 średnie
- suszone grzyby (u mnie koźlarze) 2 sztuki
- zakwas na żurek (u mnie kupny) 250 ml
- chrzan tarty (ze słoiczka) 1 łyżka
- śmietana 18% około 100 ml
- ziele angielskie 3 kulki
- liście laurowe 3 sztuki
- majeranek 2-3 łyżeczki
- pieprz czarny w kulkach 5 sztuk
- sól do smaku
- pieprz świeżo mielony do smaku
- cukier szczypta do smaku
- jajka na twardo do podania
- natka pietruszki 1 pęczek
- olej 1,5 łyżki
W moim domu żurek właściwie nie funkcjonował… albo nie pamiętam, że pojawiał się od czasu do czasu. Na pewno nie było go na naszym świątecznym stole. Jak się okazało, u mego konkubenta również omijany był szerokim łukiem. Po latach staram się zrozumieć dlaczego. Przecież to taka dobra zupa! Jeśli odpowiednio uchwyci się balans kwaśności, słoności i słodkości – to chyba nie ma lepszego lekarstwa na kaca. To akurat nasze niedawne odkrycie ;) Od niedawna też w ogóle robię żurek. Nie ma w nim białej kiełbasy ani żeberek. Są za to jajka i ziemniaki. Jest gęsty i zawiesisty, a majeranek nadaje mu odpowiedni aromat. Pojawi się na naszym wielkanocnym stole, to już postanowione! :)
Użyłam kupnego zakwasu. Wy jednak możecie zrobić swój. Wybierając żurek w sklepie zwróćcie jednak uwagę na skład. Im krótszy tym lepszy!
- Włoszczyznę obierz i umyj. Nie tnij jej na mniejsze części, bo będziesz miała problem z późniejszym przecedzeniem. Włóż warzywa do garnka i zalej około 2 litrami zimnej wody; zacznij gotować.
- Gdy zupa się zagotuje dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach i połowę czosnku czyli 2 ząbki, suszone grzyby i łyżeczkę soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut na małym ogniu.
- W mniej więcej połowie gotowania dodaj obranego i pokrojonego w niedużą kostkę ziemniaka. Jeśli dasz go zbyt wcześnie może rozgotować się na papkę.
- Pod koniec gotowania dodaj do garnka pół pęczka pietruszki (w całości, nie siekaj). Po tych około 45 minutach wywar przecedź – zostaw jedynie marchewkę i ziemniaki.
- Przecedzony wywar postaw znowu na ogniu, dodaj kolejne 2 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz, szczyptę cukru i majeranek. Dodaj też 1,5 łyżki oleju oraz zakwas na żurek (wcześniej dokładnie go wstrząśnij, aby mąką która osiadła na dnie butelki pomieszała się z wodą). Zagotuj całość jeszcze raz.
- Po 2 minutach ściągnij z ognia, dodaj resztę natki pietruszki (posiekanej), chrzan, śmietanę, ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. W razie potrzeby dodatkowo dopraw, solą, pieprzem lub cukrem. Podawaj z jajkiem na twardo. Smacznego!
Brak komentarzy