Bezmięsny żurek świąteczny

  • 60 minut
  • 17 składników
70%
  • Nakryć 4-6
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 50 min
  • Course

Składniki

  • pęczek włoszczyzny 1
  • czosnek 4 ząbki
  • ziemniak 1 duży lub 2 średnie
  • suszone grzyby (u mnie koźlarze) 2 sztuki
  • zakwas na żurek (u mnie kupny) 250 ml
  • chrzan tarty (ze słoiczka) 1 łyżka
  • śmietana 18% około 100 ml
  • ziele angielskie 3 kulki
  • liście laurowe 3 sztuki
  • majeranek 2-3 łyżeczki
  • pieprz czarny w kulkach 5 sztuk
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo mielony do smaku
  • cukier szczypta do smaku
  • jajka na twardo do podania
  • natka pietruszki 1 pęczek
  • olej 1,5 łyżki

W moim domu żurek właściwie nie funkcjonował… albo nie pamiętam, że pojawiał się od czasu do czasu. Na pewno nie było go na naszym świątecznym stole. Jak się okazało, u mego konkubenta również omijany był szerokim łukiem. Po latach staram się zrozumieć dlaczego. Przecież to taka dobra zupa! Jeśli odpowiednio uchwyci się balans kwaśności, słoności i słodkości  – to chyba nie ma lepszego lekarstwa na kaca. To akurat nasze niedawne odkrycie ;) Od niedawna też w ogóle robię żurek. Nie ma w nim białej kiełbasy ani żeberek. Są za to jajka i ziemniaki. Jest gęsty i zawiesisty, a majeranek nadaje mu odpowiedni aromat. Pojawi się na naszym wielkanocnym stole, to już postanowione! :)

Użyłam kupnego zakwasu. Wy jednak możecie zrobić swój. Wybierając żurek w sklepie zwróćcie jednak uwagę na skład. Im krótszy tym lepszy!


  1. Włoszczyznę obierz i umyj. Nie tnij jej na mniejsze części, bo będziesz miała problem z późniejszym przecedzeniem. Włóż warzywa do garnka i zalej około 2 litrami zimnej wody; zacznij gotować.
  2. Gdy zupa się zagotuje dodaj ziele angielskie, liście laurowe, pieprz w kulkach i połowę czosnku czyli 2 ząbki, suszone grzyby i łyżeczkę soli. Garnek przykryj pokrywką i gotuj około 45 minut na małym ogniu.
  3. W mniej więcej  połowie gotowania dodaj obranego i pokrojonego w niedużą kostkę ziemniaka. Jeśli dasz go zbyt wcześnie może rozgotować się na papkę.
  4. Pod koniec gotowania dodaj do garnka pół pęczka pietruszki (w całości, nie siekaj). Po tych około 45 minutach wywar przecedź – zostaw jedynie marchewkę i ziemniaki.
  5. Przecedzony wywar postaw znowu na ogniu, dodaj kolejne 2 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz, szczyptę cukru i majeranek. Dodaj też 1,5 łyżki oleju oraz zakwas na żurek (wcześniej dokładnie go wstrząśnij, aby mąką która osiadła na dnie butelki pomieszała się z wodą). Zagotuj całość jeszcze raz.
  6. Po 2 minutach ściągnij z ognia, dodaj resztę natki pietruszki (posiekanej), chrzan, śmietanę, ziemniaki i pokrojoną w plasterki marchewkę. W razie potrzeby dodatkowo dopraw, solą, pieprzem lub cukrem. Podawaj z jajkiem na twardo. Smacznego!

 

żurek