Wege burrito

  • 45 minut
  • 19 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 30 min
  • Gotowanie 15 min

Składniki

  • ryż 1/2 woreczka gotowanego
  • wrapy pełnoziarniste 2 sztuki
  • cebula 1 mała
  • czosnek 2 ząbki
  • krojone pomidory około 1/2 puszki
  • czerwona fasola około 1/2 puszki
  • kukurydza konserwowa 2 łyżki
  • czerwona papryka 1/2 małej
  • granulat sojowy 1/4 szklanki
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki
  • papryka słodka 1 łyżeczka
  • ostra papryka wędzona 1 łyżeczka
  • oregano 1 łyżeczka
  • cynamon szczypta
  • cukier szczypta
  • sól i pieprz do smaku
  • odrobina oleju do smażenia
  • żółty tarty ser opcjonalnie
  • sałata rzymska opcjonalnie

Lubię kuchnię meksykańską i wszelkie jej wariacje. Fajnie, że jeśli zrobię chili sin carne i zostanie porcja, to można ją zawinąć w tortillę i mamy nowe danie. Tak też trochę powstało to burrito. Został ryż, zostało chili, miałam też pełnoziarniste wrapy. Naturalnym było więc wege burrito. To fantastyczne danie do zabrania ze sobą w podróż lub do pracy. Jak zawsze do tego typu dań świetnie sprawdzą się w roli dodatków: guacamole, jogurt naturalny, żółty tarty ser czy prosta salsa pomidorowa. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Czas przygotowania który podaję jest opcjonalny. Jeśli będziecie mieli wcześniej przygotowane chili i ugotowany ryż – to oczywiście będzie to zaledwie chwila, aby złożyć i podpiec burrito.


  1. Granulat sojowy zalej wrzątkiem do jego wysokości, przykryj i odstaw.
  2. W tym samym czasie ugotuj ryż – będziesz potrzebował około połowy ugotowanego woreczka.
  3. Gdy ryż się gotuje – w głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut, ale uważaj żeby czosnek się nie przypalił.
  4. Gdy papryka i cebula nieco zmiękną, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu aż nieco się rozpadną tworząc sos. Możesz całość ewentualnie podlać odrobiną wody.
  5. Po kilku minutach dodaj odsączone: czerwoną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy i odsączony granulat sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na patelni jeszcze przez około 2 minuty – niech smaki się połączą. W razie potrzeby przypraw jeszcze.
  6. Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany ryż  wymieszaj z sosem.
  7. Gotowy farsz układaj na wrapach. Posyp tartym serem i świeżą kolendrą. Możesz dodać również awokado lub sałatę rzymską. Zawijaj burrito i opiekaj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym przez moment.
  8. Smacznego!

wege burrito

komentarze 2

Odpowiedz Sylwia Anuluj