Pasta kukurydziana

  • 5 minut
  • 9 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min

Składniki

  • kukurydza konserwowa 1 puszka
  • jajka 3 małe sztuki
  • majonez 1 łyżka
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • natka pietruszki 1/2 pęczka
  • czosnek 1 ząbek
  • ostra papryczka 1/2 małej sztuki
  • czarnuszka (opcjonalnie) do posypania
Bardzo nie lubię wyrzucać jedzenia! Wiele lat zajęło mi ogarnięcie się i zrozumienie w jaki sposób nie marnować żywności oraz jak zrobić dwie porcje obiadowe, a nie cztery. Czasami bywa jednak tak, że coś nam mimo wszystko zostanie. W tym przypadku miałam w lodówce rozpoczętą puszkę kukurydzy. Gdyby nie przypływ weny i pomysł na tę pastę, z pewnością puszka skończyła by w śmietniku.  Dodałam jajka na twardo, odrobinę majonezu, natkę pietruszki, papryczkę jalapeño, szczyptę czosnku granulowanego, świeżo mielony pieprz i przyznać muszę, że wyszło z tego bardzo pyszne mazidło. Przyjemne z pożytecznym! :) Do tego posmarowana oliwą czosnkową bułka, przypieczona na patelni grillowej i odrobina czarnuszki dla ozdoby! Jak zwykle przy przepisach, które Wam proponuję, zachęcam do kombinowania z przyprawami. Doprawcie tę pastę według swoich upodobań. Pamiętajcie jednak, że kukurydza jest słodka – warto zatem nie żałować pieprzu.

Smacznego!

  1. Jajka gotujemy na twardo i studzimy. Kukurydzę odsączamy.
  2. Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze i miksujemy chwilę do uzyskania pożądanej konsystencji.
  3. W razie potrzeby dodatkowo doprawiamy.
  4. Przekładamy do słoiczka i trzymamy w lodówce.
pasta kukurydziana

 

komentarze 4

  1. Właśnie jemy pierwsze kanapki z tą pastą i z pewnością nie ostatnie :) posmakowała nawet narzeczonemu, chociaż bardzo wybredny jest.
    Smak na pewno jest nietypowy i myślę, że nie każdemu może pasować, ale u nas jak najbardziej będzie gościć częściej :D

Odpowiedz