Bezglutenowe placki ryżowo-kokosowe

  • 13 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 12 sztuk
  • Przygotowanie 3 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • jogurt grecki 220 g
  • jajko 1 sztuka
  • mąka ryżowa 30 g
  • mąka kokosowa 30 g
  • syrop klonowy (lub inne słodziwo) 2 łyżki
  • laska wanilii (opcjonalnie) 1/2
  • odrobina oleju do smażenia

Te bezglutenowe placki są fantastyczne.  Konsystencją przypominają serniczki. Pyszne zarówno na ciepło i zimno. Z dodatkiem ulubionych owoców będą świetnym pierwszym lub drugim śniadaniem. U mnie w towarzystwie jogurtu greckiego oraz brzoskwiń. Smażąc je – uważajcie przy przekładaniu na drugą stronę. Są bardzo delikatne. Z podanych składników wychodzi około 12 małych placków.


  1. Z połowy laski wanilii wyciągnij ziarenka. Łupinki nie wyrzucaj. Możesz umieścić ją w słoiczku razem ze zwykłym cukrem i w ten sposób go aromatyzować. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj ze sobą.
  2. Nabieraj ciasto łyżką i smaż placki na małym ogniu z dwóch stron. Uważaj bo są bardzo delikatne.
  3. Podawaj na ciepło lub zimno z ulubionymi dodatkami.
  4. Smacznego!

placki

 

 

Jeden komentarz

Odpowiedz