Składniki
- mąka pszenna 400 g
- zimne masło 70 g
- mleko 220 ml
- żółty ser 40 g
- sól 1 łyżeczka
- ostra papryka 1 łyżka
- kminek, sezam do posypania
Jeśli lubicie sobie pochrupać w czasie filmu lub meczu, a niekoniecznie chcecie korzystać z kupnych czipsów – zróbcie sobie domowe krakersy! Wymagają niewiele składników i są o niebo lepsze i zdrowsze niż to co znajdziecie na sklepowych półkach. Pamiętajcie, że im cieniej rozwałkujecie ciasto, tym krakersy będą bardziej chrupkie. Pieczenie potraw zaledwie 10 minut. U mnie wyszły 3 blachy. Wszystko zależy jednak jak pokroicie ciasto. Możecie użyć foremek, zwykłego noża, lub falowanego rodełka.
- Do mąki dodaj starte na tarce o grubych oczkach zimne masło, ser starty na bardzo drobnych oczkach, sól i ostrą paprykę. Wszystko dynamicznie rozetrzyj w dłoniach aż uzyskasz coś w stylu kruszonki.
- Następnie dolewaj powoli mleko i zagniataj elastyczne ciasto.
- Blat podsypuj małą ilością mąki, odrywaj kawałki ciasta i wałkuj jak najcieniej. Płaty ciasta posypuj kminkiem lub sezamem – aby ziarenka lepiej trzymały się krakersów wałkuj ciasto ponownie.
- Wycinaj dowolne kształty, układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz 10 minut (lub do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studź na kratce.
Brak komentarzy