krakersy

Domowe krakersy serowe

  • 40 minut
  • 7 składników
100%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • zimne masło 70 g
  • mleko 220 ml
  • żółty ser 40 g
  • sól 1 łyżeczka
  • ostra papryka 1 łyżka
  • kminek, sezam do posypania

Jeśli lubicie sobie pochrupać w czasie filmu lub meczu, a niekoniecznie chcecie korzystać z kupnych czipsów – zróbcie sobie domowe krakersy! Wymagają niewiele składników i są o niebo lepsze i zdrowsze niż to co znajdziecie na sklepowych półkach. Pamiętajcie, że im cieniej rozwałkujecie ciasto, tym krakersy będą bardziej chrupkie. Pieczenie potraw zaledwie 10 minut. U mnie wyszły 3 blachy. Wszystko zależy jednak jak pokroicie ciasto. Możecie użyć foremek, zwykłego noża, lub falowanego rodełka.


  1. Do mąki dodaj starte na tarce o grubych oczkach zimne masło, ser starty na bardzo drobnych oczkach, sól i ostrą paprykę. Wszystko dynamicznie rozetrzyj w dłoniach aż uzyskasz coś w stylu kruszonki.
  2. Następnie dolewaj powoli mleko i zagniataj elastyczne ciasto.
  3. Blat podsypuj małą ilością mąki, odrywaj kawałki ciasta i wałkuj jak najcieniej. Płaty ciasta posypuj kminkiem lub sezamem – aby ziarenka lepiej trzymały się krakersów wałkuj ciasto ponownie.
  4. Wycinaj dowolne kształty, układaj na blaszce pokrytej papierem do pieczenia i piecz 10 minut (lub do zarumienienia) w temperaturze 180 stopni. Studź na kratce.

 

krakersy

Brak komentarzy

Odpowiedz