Składniki
- ryż 1/2 woreczka gotowanego
- wrapy pełnoziarniste 2 sztuki
- cebula 1 mała
- czosnek 2 ząbki
- krojone pomidory około 1/2 puszki
- czerwona fasola około 1/2 puszki
- kukurydza konserwowa 2 łyżki
- czerwona papryka 1/2 małej
- granulat sojowy 1/4 szklanki
- kmin rzymski 1/2 łyżeczki
- papryka słodka 1 łyżeczka
- ostra papryka wędzona 1 łyżeczka
- oregano 1 łyżeczka
- cynamon szczypta
- cukier szczypta
- sól i pieprz do smaku
- odrobina oleju do smażenia
- żółty tarty ser opcjonalnie
- sałata rzymska opcjonalnie
Lubię kuchnię meksykańską i wszelkie jej wariacje. Fajnie, że jeśli zrobię chili sin carne i zostanie porcja, to można ją zawinąć w tortillę i mamy nowe danie. Tak też trochę powstało to burrito. Został ryż, zostało chili, miałam też pełnoziarniste wrapy. Naturalnym było więc wege burrito. To fantastyczne danie do zabrania ze sobą w podróż lub do pracy. Jak zawsze do tego typu dań świetnie sprawdzą się w roli dodatków: guacamole, jogurt naturalny, żółty tarty ser czy prosta salsa pomidorowa. Wszystko zależy od Waszych upodobań. Czas przygotowania który podaję jest opcjonalny. Jeśli będziecie mieli wcześniej przygotowane chili i ugotowany ryż – to oczywiście będzie to zaledwie chwila, aby złożyć i podpiec burrito.
- Granulat sojowy zalej wrzątkiem do jego wysokości, przykryj i odstaw.
- W tym samym czasie ugotuj ryż – będziesz potrzebował około połowy ugotowanego woreczka.
- Gdy ryż się gotuje – w głębokiej patelni rozgrzej odrobinę oleju. Smaż na nim drobno posiekaną cebulę oraz paprykę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy cebula się zeszkli dodaj drobno posiekany czosnek. Smaż jeszcze kilka minut, ale uważaj żeby czosnek się nie przypalił.
- Gdy papryka i cebula nieco zmiękną, dodaj pomidory. Gotuj na małym ogniu aż nieco się rozpadną tworząc sos. Możesz całość ewentualnie podlać odrobiną wody.
- Po kilku minutach dodaj odsączone: czerwoną fasolę i kukurydzę oraz przyprawy i odsączony granulat sojowy. Wszystko dokładnie wymieszaj i zostaw na patelni jeszcze przez około 2 minuty – niech smaki się połączą. W razie potrzeby przypraw jeszcze.
- Na patelnię z warzywami dodaj ugotowany ryż wymieszaj z sosem.
- Gotowy farsz układaj na wrapach. Posyp tartym serem i świeżą kolendrą. Możesz dodać również awokado lub sałatę rzymską. Zawijaj burrito i opiekaj na patelni grillowej lub grillu elektrycznym przez moment.
- Smacznego!
Pysznie wygląda :) I na pewno równie dobrze smakuje :) Do tego danie Zero Waste Super :) Wykorzystam :)
Super i ile w nim przypraw. Na pewno smaczne!