Składniki
- ciepła woda 250 ml
- mąka pszenna 450 g
- drożdże instant 1 i 1/2 łyżeczki
- cukier 3 łyżki
- olej 1 łyżka + do smarowania
- sól 1/4 łyżeczki
- proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
- ogórek wężowy 1 średni lub mały
- rzodkiewki 4-5 sztuk
- szczypiorek około 2 łyżki
- ostra papryka (u mnie suszona) kawałek
- ocet ryżowy 3 łyżki
- cukier puder 1 łyżeczka
- sos sojowy 1 łyżeczka
- olej sezamowy 1 łyżeczka
Z założenia bułeczki bao to jakiś niedościgniony twór, za który lepiej w domu się nie zabierać. Tak ciągle myślałam. Aż do dnia w którym stwierdziłam, że albo je zjem, albo na znak protestu już nigdy nic jeść nie będę. Stołowanie na mieście akurat wtedy nie wchodziło w grę – dlatego zakasałam rękawy, trochę poczytałam i przystąpiłam do dzieła.
No i co? No i wyszło – dlatego dzielę się przepisem. Mało tego – bao wyszły tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Co też uczyniłam z dwoma pierwszymi. Resztę napełniłam sosem słodko-kwaśnym, grillowanym dorszem, którego wcześniej marynowałam w pikantnej marynacie oraz 15-minutowymi piklami z rzodkiewki i ogórka.
Bułeczek wychodzi aż 12, więc nie daliśmy rady zjeść ich za jednym posiedzeniem. Przechowałam je do następnego dnia w szczelnym pojemniku aby nie wyschły . Odgrzałam je następnego dnia na parze. Nie były takie fantastyczne jak na świeżo, stały się bardziej gliniaste. Jednak nadal były zjadliwe i dobre.
Kwestie dodatków pozostawiam Waszej wyobraźni.
Bułeczki bao
- W dużej misce połącz wodę, drożdże, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę oleju. Odstaw na kilka minut i czekaj aż drożdże zaczną pracować (pienić się)
- Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ręcznie lub za pomocą maszyny gładkie ciasto. Gdyby zbyt mocno kleiło się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki.
- Uformuj kulę, a miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
- Po tym czasie podziel ciasto na 12 części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz i rozwałkuj na podłużny placek. Nie musi być zbyt cienkie. Każdy placek posmaruj odrobiną oleju i złóż (olej powinien być od środka)
- Przygotuj małe kwadraty z papieru do pieczenia i nagrzej parowar/naczynie do parowania/sitko. Układaj na sitku kwadraty z papieru do pieczenia, a na nich układaj bułeczki. Paruj około 7 minut. Po tym czasie bułeczki powinny ładnie wyrosnąć i być gotowe do zjedzenia.
Pikle
- Ogórka przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Pokrój w plasterki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Potnij też szczypiorek i papryczkę (lub pokrusz jeśli używasz suszonej)
- W miseczce pomieszaj: ocet ryżowy, cukier puder, sos sojowy oraz olej sezamowy.
- Wszystko połącz i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.
Brak komentarzy