bao 2

Bułeczki bao oraz szybkie pikle z rzodkiewki i ogórka

  • 10 minut
  • 15 składników
100%
  • Nakryć 12 bułeczek
  • Przygotowanie (wyrastanie) 60 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • ciepła woda 250 ml
  • mąka pszenna 450 g
  • drożdże instant 1 i 1/2 łyżeczki
  • cukier 3 łyżki
  • olej 1 łyżka + do smarowania
  • sól 1/4 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
  • ogórek wężowy 1 średni lub mały
  • rzodkiewki 4-5 sztuk
  • szczypiorek około 2 łyżki
  • ostra papryka (u mnie suszona) kawałek
  • ocet ryżowy 3 łyżki
  • cukier puder 1 łyżeczka
  • sos sojowy 1 łyżeczka
  • olej sezamowy 1 łyżeczka

Z założenia bułeczki bao to jakiś niedościgniony twór, za który lepiej w domu się nie zabierać. Tak ciągle myślałam. Aż do dnia w którym stwierdziłam, że albo je zjem, albo na znak protestu już nigdy nic jeść nie będę. Stołowanie na mieście akurat wtedy nie wchodziło w grę – dlatego zakasałam rękawy, trochę poczytałam i przystąpiłam do dzieła.

No i co? No i wyszło – dlatego dzielę się przepisem. Mało tego – bao wyszły tak pyszne, że można je jeść bez żadnych dodatków. Co też uczyniłam z dwoma pierwszymi. Resztę napełniłam sosem słodko-kwaśnym, grillowanym dorszem, którego wcześniej marynowałam w pikantnej marynacie oraz 15-minutowymi piklami z rzodkiewki i ogórka.

Bułeczek wychodzi aż 12, więc nie daliśmy rady zjeść ich za jednym posiedzeniem. Przechowałam je do następnego dnia w szczelnym pojemniku aby nie wyschły . Odgrzałam je następnego dnia na parze. Nie były takie fantastyczne jak na świeżo, stały się bardziej gliniaste. Jednak nadal były zjadliwe i dobre.

Kwestie dodatków pozostawiam Waszej wyobraźni.


 Bułeczki bao

  1. W dużej misce połącz wodę, drożdże, 3 łyżki cukru i 1 łyżkę oleju. Odstaw na kilka minut i czekaj aż drożdże zaczną pracować (pienić się)
  2. Następnie dodaj przesianą mąkę wraz z solą i proszkiem do pieczenia. Zagnieć ręcznie lub za pomocą maszyny gładkie ciasto. Gdyby zbyt mocno kleiło się do rąk, dodaj jeszcze trochę mąki.
  3. Uformuj kulę, a miskę przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę.
  4. Po tym czasie podziel ciasto na 12 części. Z każdej uformuj kulkę, spłaszcz i rozwałkuj na podłużny placek. Nie musi być zbyt cienkie. Każdy placek posmaruj odrobiną oleju i złóż (olej powinien być od środka)
  5. Przygotuj małe kwadraty z papieru do pieczenia i nagrzej parowar/naczynie do parowania/sitko. Układaj na sitku kwadraty z papieru do pieczenia, a na nich układaj bułeczki. Paruj około 7 minut. Po tym czasie bułeczki powinny ładnie wyrosnąć i być gotowe do zjedzenia.

Pikle

  1. Ogórka przekrój wzdłuż i wydrąż środek. Pokrój w plasterki. Rzodkiewkę również pokrój w plasterki. Potnij też szczypiorek i papryczkę (lub pokrusz jeśli używasz suszonej)
  2. W miseczce pomieszaj: ocet ryżowy, cukier puder, sos sojowy oraz olej sezamowy.
  3. Wszystko połącz i odstaw do lodówki na co najmniej 15 minut.

 

bao 2

Źródło: Steamy Kitchen / Na Pałeczkach

Brak komentarzy

Odpowiedz