Składniki
- kasza gryczana 1 worek
- czerwona papryka 1/3 sztuki
- cukinia 1/2 średniej sztuki
- pieczarki duża garść
- cebula 1 mała
- olej rzepakowy odrobina do smażenia
- jogurt naturalny 2 łyżki
- natka pietruszki (może być suszona) do smaku
- zioła dalmatyńskie (opcjonalnie) do smaku
- sól do smaku
- pieprz do smaku
Idą zmiany. Zmiany w moim kulinarnym (i nie tylko) życiu. Ale o tym w kolejnym poście! Jedno już mogę napisać na pewno – będę jeść zdrowiej, bardziej fit oraz ruszę tyłek. Nie żebym tego wcześniej nie robiła – przyszedł jednak czas na wsparcie ekspertów – dietetyczki oraz trenera. Szczegóły mojej nowej współpracy już niebawem. Póki co prezentuje Wam pomysł na obiad do pracy. Kasza gryczana, grillowane warzywa i jogurt. Bardzo prosto i szybko. Można przygotować wieczór wcześniej. Świetne na zimno i ciepło. No i bez wątpienia zdrowo. Składniki na lunch dla dwóch osób.
- Kasze gotujemy.
- Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, pieczarki w plastry, cebulę w pióra.
- Na rozgrzaną patelnię wrzucamy najpierw paprykę (potrzebuje najwięcej czasu, aby nieco zmięknąć). Po kilku minutach dodajemy cukinię, cebulę oraz pieczarki.
- Ugotowaną kaszę łączymy z grillowanymi warzywami, przyprawiamy i dodajemy dwie łyżki jogurtu naturalnego, aby kasza nie była zbyt sucha.
Uwielbiam kaszę gryczaną i zazwyczaj robię ją do wołowiny;)
Pingback: 10 rad, które ułatwią przygotowanie posiłków do szkoły - Co Pysznego?Co Pysznego?