Składniki
- jajka 3 sztuki
- mąka 250 g
- proszek do pieczenia 1 łyżeczka
- soda oczyszczona 1/2 łyżeczki
- sól 1/2 łyżeczki
- cukier puder 1 łyżka
- masło 70 g
- maślanka naturalna 480 g
- ulubiona konfitura do wypełniania
- orzechy włoskie w łupinach 12
- syrop klonowy (opcjonalnie) do polania
To smutne, że nie wszyscy możemy jeść klasyczne pączki smażone w tłuszczu. Z pomocą przychodzą przepisy na pieczone… Jednym z nich jest ta wariacja na temat pączków duńskich. Klasyczne „duńczki” robi się na specjalnej ciężkiej żeliwnej patelni z wgłębieniami. Aebleskiver – bo tak się nazywają można też upiec w foremkach do muffinek. Tak też zrobiłam, bo bardzo lubię odstępstwa od klasyki. Eksperymenty kulinarne to mój żywioł ;)
Co ciekawe – te pączki to przysmak świąteczny i oryginalnie podaje się je w towarzystwie gloggu, czyli grzanego wina z korzennymi przyprawami i bakaliami. Niegdyś do środka pączków duńskich wkładało się również jabłko. Aebleskiver oznacza plaster jabłka. Zamiast jabłkami pączki napełniłam konfiturą wiśniową, posypałam posiekanymi orzechami włoskimi i polałam odrobiną syropu klonowego. Orzechy w skorupkach przydadzą się również do zrobienia wgłębień w pączkach. Zapraszam na mocno zmodyfikowany przepis, którego inspiracją była receptura znaleziona w gazecie Smaki Życia.
- Ubij białka jajek na sztywną pianę.
- W drugiej misce pomieszaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cukier, żółtka jajek i maślankę.
- W małym rondlu rozpuść masło, wystudź i dodaj do reszty składników. Dokładnie wszystko wymieszaj. Na końcu delikatnie wmieszaj pianę z białek.
- Napełnij foremki do muffinek masą do 2/3 wysokości. Na środku każdej umieść orzech włoski w łupinie (po upieczeniu je wyciągniesz – zostanie po nich eleganckie wgłębienie na konfiturę).
- Piecz około 15 minut w temperaturze 190 stopni. Po wyciągnięciu z piekarnika wystudź, wyciągnij orzechy włoskie, a miejsca po nich napełnij konfiturą i siekanymi orzechami włoskimi. Smacznego!
Brak komentarzy