Składniki
- makaron farfalle 180g
- świezy szpinak np. baby 500g
- cebula 1 średnia
- czosnek 4 ząbki
- ulubiony ser pleśniowy ( u mnie gorgonzola) 150g
- śmietana 12% 1 mały kubek
- masło klarowane do smażenia
- świeżo mielony czarny pieprz do smaku
- świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
- sól do smaku
W naszym domu uwielbiamy szpinak. Najlepszy jest oczywiście ten świeży, najlepiej młody, czyli „baby” z dużą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Aktualnie znajdziecie go w wielu sklepach, więc polecam tymczasowo odstawienie mrożonek. A jeśli już kiedyś będziecie chcieli używać mrożonego, to wybierajcie ten szatkowany, a nie zmielony na papkę. W swojej zamrażarce zawsze mam zapas tzw. brykietu. To pozwala na wygodne dozowanie akurat potrzebnej ilości. Co do samego makaronu – u mnie mieszanka – zwykły i pełnoziarnisty. Wy użyjcie swojego ulubionego. Obowiązkowy jest czosnek, gałka muszkatołowa i ser pleśniowy. Jeśli lubicie użyjcie jakiegoś bardzo wyraźnego w smaku np. gorgonzoli lub lazura. Jeśli nie przepadacie, to użyjcie delikatnego camemberta.
- Gotujemy makaron. W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na klarowanym maśle.
- Gdy się zezłoci dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
- Dodajemy szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość, dodajemy ser pleśniowy. Gdy ser się roztopi, czas na śmietanę.
- Energicznie mieszając, podgrzewamy całość na małym ogniu – jeśli używamy śmietany 30% to czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem (będzie bardziej aromatyczny) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Gotowym sosem polewamy makaron.
Uwielbiam takie dania. Dodaję czasem kurczaka bo moi faceci chcą mięsa, ale ja chętnie jem bez. Nie dodawałam nigdy serka pleśniowego, ale wypróbuję. A do zapiekanki warzywnej pasowałby? Zamiast beszamelu – śmietana i serek pleśniowy.
Myślę, że z kurczakiem też będzie bardzo dobre. Jeśli chodzi o ser pleśniowy – ja lubię w każdej formie. Myślę, że jak wcześniej go rozpuścisz w śmietanie i zalejesz tym zapiekankę, to będzie pyszne :)
moja miłości :D ser-szpinak-makaron :D
dorzucić suszone pomidory i odpłynę :D mmmm :D