Farfalle ze szpinakiem

  • 20 minut
  • 10 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 10 min

Składniki

  • makaron farfalle 180g
  • świezy szpinak np. baby 500g
  • cebula 1 średnia
  • czosnek 4 ząbki
  • ulubiony ser pleśniowy ( u mnie gorgonzola) 150g
  • śmietana 12% 1 mały kubek
  • masło klarowane do smażenia
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
  • świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku
  • sól do smaku
W naszym domu uwielbiamy szpinak. Najlepszy jest oczywiście ten świeży, najlepiej młody, czyli „baby” z dużą ilością czosnku i gałki muszkatołowej. Aktualnie znajdziecie go w wielu sklepach, więc polecam tymczasowo odstawienie mrożonek. A jeśli już kiedyś będziecie chcieli używać mrożonego, to wybierajcie ten szatkowany, a nie zmielony na papkę. W swojej zamrażarce zawsze mam zapas tzw. brykietu. To pozwala na wygodne dozowanie akurat potrzebnej ilości. Co do samego makaronu – u mnie mieszanka – zwykły i pełnoziarnisty. Wy użyjcie swojego ulubionego. Obowiązkowy jest czosnek, gałka muszkatołowa i ser pleśniowy. Jeśli lubicie użyjcie jakiegoś bardzo wyraźnego w smaku np. gorgonzoli lub lazura. Jeśli nie przepadacie, to użyjcie delikatnego camemberta.

  1. Gotujemy makaron. W tym samym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na klarowanym maśle.
  2. Gdy się zezłoci dodajemy drobno posiekany czosnek i smażymy jeszcze z minutę.
  3. Dodajemy szpinak. Gdy zmniejszy swoją objętość, dodajemy ser pleśniowy. Gdy ser się roztopi, czas na śmietanę.
  4. Energicznie mieszając, podgrzewamy całość na małym ogniu – jeśli używamy śmietany 30% to czekamy aż zgęstnieje. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem (będzie bardziej aromatyczny) i sporą ilością gałki muszkatołowej. Gotowym sosem polewamy makaron.

 

farfalle

komentarze 3

  1. Uwielbiam takie dania. Dodaję czasem kurczaka bo moi faceci chcą mięsa, ale ja chętnie jem bez. Nie dodawałam nigdy serka pleśniowego, ale wypróbuję. A do zapiekanki warzywnej pasowałby? Zamiast beszamelu – śmietana i serek pleśniowy.

    • Myślę, że z kurczakiem też będzie bardzo dobre. Jeśli chodzi o ser pleśniowy – ja lubię w każdej formie. Myślę, że jak wcześniej go rozpuścisz w śmietanie i zalejesz tym zapiekankę, to będzie pyszne :)

Odpowiedz