Krem z pieczonego kalafiora

  • 75 minut
  • 14 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 15 min
  • Gotowanie 60 min
  • Course

Składniki

  • kalafior wraz z liśćmi 1 średni
  • bulion warzywny 1,5 l
  • mielony kumin 1/2 łyżeczki
  • mleko roślinne lub krowie 1 szklanka
  • sól szczypta
  • pieprz szczypta
  • wędzona papryka 1/2 łyżeczki
  • chili szczypta
  • olej 2 łyżki
  • tahina 2 łyżki
  • czosnek granulowany 1/2 łyżeczki
  • orzechy pinii prażone garść
To nie jest zwykła zupa krem. Dodatki robią z niej całkiem elegancki obiad. Przyznaję się bez bicia –  nie jest to mój przepis. Jego właścicielką jest „przegenialna” Jadłonomia.  Tuż przed świętami sprawiłam sobie jej książkę… no i się zaczęło! Jeszcze trochę, a będę mogła mówić, że przetestowałam prawie wszystkie przepisy ;) Robiąc tę zupę nie pomijajcie dodatków – to one tworzą cały spójny smak. Sos z tahiny, prażone orzeszki piniowe i czipsy z liści kalafiora pasują do kalafiora wyśmienicie!

  1. Od kalafiora oddzielić liście, ale ich nie wyrzucać. Główkę podzielić na różyczki. Ułożyć na blaszce z papierem do pieczenia i piec przez 10 minut z każdej strony w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
  2. Upieczonego kalafiora przełożyć do garnka.  Zalać bulionem, dodać kumin i gotować około 15-20 minut – do czasu aż kalafior będzie się rozpadał.
  3. W międzyczasie z liści kalafiora wycinamy grube łodygi. Zielone, delikatne części liści przekładamy do miski i nacieramy olejem i przyprawami. Układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni około 10-15 minut – do czasu aż zrobią się złote i chrupiące.
  4. Zupę zmiksować blenderem, dolać mleko i jeszcze chwile blendować. Doprawić solą i pieprzem.
  5. W szklance wymieszać wszystkie składniki sosu z tahiny.
  6. Gorącą zupę podawać z łyżką sosu, czipsami z liści kalafiora i prażonymi orzeszkami piniowymi.

 

krem kalafiorowyyyy

komentarze 3

Odpowiedz