Tofu w sosie słodko-kwaśnym

  • 30 minut
  • 16 składników
75%
  • Nakryć 4
  • Przygotowanie 10 min
  • Gotowanie 20 min

Składniki

  • cebula 1 sztuka
  • papryka 1/2 sztuki
  • marchewka 1 średnia sztuka
  • pędy bambusa w zalewie około 150 g
  • ananas w zalewie 1/2 puszki
  • tofu wędzone 1 opakowanie
  • passata pomidorowa 1/2 szklanki
  • ocet balsamiczny 4 łyżki
  • cukier około 3 łyżki
  • czosnek 2 ząbki
  • świeży imbir około 2 cm
  • sól, pieprz, ostra papryka do smaku
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • olej do smażenia
  • sos sojowy 2 łyżeczki
  • ketchup 2 łyżki

Czy jeśli napiszę Wam, że domowy sos słodko-kwaśny jest prosty i w miarę szybki do przygotowania, to mi uwierzycie? Jeśli nie, to przestańcie czytać już teraz. Szkoda Waszego czasu. Jeśli jednak macie ochotę spróbować, to gorąco zachęcam. Świetnie będzie smakował w towarzystwie kurczaka, ryżu lub tak jak w moim przypadku – z wędzonym tofu i makaronem chow mein.

Kika składników, w tym najbardziej egzotyczne z całego składu pędy bambusa i danie gotowe. Jeśli macie wok – to koniecznie go użyjcie. Jeśli nie, to patelnia z grubym dnem też będzie świetna. Chodzi o to, aby przez kilka minut dać warzywom bardzo wysoką temperaturę – tak, aby były chrupkie, ale nie surowe.

Czy wybierzecie kurczaka, czy tofu – ważne aby najpierw je zamarynować, a następnie usmażyć osobno i dopiero na końcu dodać do sosu.

Koniecznie sprawdźcie też przepis na smażony makron z marchewką, tofu i selerem naciowym


  1. Zacznij od zamarynowania tofu. Do miseczki wlej 2 łyżki octu balsamicznego, 1 łyżkę cukru, 1 łyżeczkę sosu sojowego, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz około centymetrowy kawałek świeżego imbiru. Wcześniej obierz go i zetrzyj na tarce o małych oczkach. Marynatę mieszaj, aż cukier się rozpuści. Tofu pokrój w kostkę i wymieszaj dokładnie z marynatą. Odstaw na kilkanaście minut. Po tym czasie usmaż tofu na odrobinie oleju i przełóż do innego naczynia.
  2. Marchewkę pokrój w zapałki, cebulę w pióra, paprykę w paski. Pędy bambusa odsącz z zalewy. Przygotuj ananasa. Jeśli jest w krążkach to pokrój go na mniejsze części. Odlej też pół szklanki zalewy z ananasa. Będzie potrzebna do sosu.
  3. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju. Musi być naprawdę gorąca. Wrzuć marchewkę, cebulę, paprykę i bambusa. Smaż na dużym ogniu przez kilka minut często mieszając. Gdy warzywa nieco zmiękną dodaj pół szklani zalewy z ananasa, pół szklanki passaty pomidorowej, 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki octu balsamicznego i 2 łyżeczki cukru. Dodaj również ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i około centymetrowy kawałek imbiru. Wcześniej obierz go i zetrzyj na tarce o drobnych oczkach. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut. Gdyby sos zbyt mocno się zredukował dodaj nieco wody.  Przypraw sosem sojowym, pieprzem i ostrą papryką. W razie potrzeby dodaj więcej cukru lub więcej octu balsamicznego. Smak sosu musi być zbalansowany.
  4. Na koniec dodaj do sosu ananasa oraz wcześniej usmażone tofu i podgrzewaj jeszcze chwilę. Zagęść sos łyżeczką mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1/4 szklanki zimnej wody. Smacznego!

sos słodko kwaśny