Sałatka makaronowa z pieczarkami i selerem

  • 35 minut
  • 8 składników
100%
  • Nakryć 2
  • Przygotowanie 5 min
  • Gotowanie 30 min

Składniki

  • makaron orzo (wygląda jak ryż) 200g
  • seler konserwowy 1 słoik
  • pieczarki 200g
  • jajka 4 sztuki
  • sos sojowy do smaku
  • majonez 1-2 łyżki
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
Jakiś czas temu prezentowałam Wam cykl różnych potraw, które można wziąć ze sobą do pracy. W związku z tym, że nadal pracuję i nadal muszę jeść stwierdziłam, że cyklu nie kończę i raz na jakiś czas wrzucę coś lunchowego. Tym razem sałatka, którą miałam okazję jeść niejednokrotnie u Żurnalistki. Tym razem postanowiłam odtworzyć ją w swoim domu. Myślę, że nieźle również sprawdzi się na imprezie.

  1. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu i studzimy.
  2. Pieczarki obieramy i kroimy w drobne kawałki i gotujemy przez około 10/15 minut w osolonej wodzie i również studzimy.
  3. Jajka również gotujemy na twardo i ostudzone kroimy w kostkę.
  4. Konserwowy seler odsączamy.
  5. Wszystkie składniki mieszamy, doprawiamy sosem sojowym ( u mnie było go całkiem sporo, bo bardzo lubimy). Do tego sól, pieprz i około jednej dużej łyżki majonezu. Sałatka najlepsza jest oczywiście następnego dnia.

 

sa-C5-82atka-1

komentarze 2

Odpowiedz